Ειδήσεις

Π. Κουκουλόπουλος: Προϋπολογισμός αναδιανομής πλούτου υπέρ λίγων και ισχυρών


 Την απόσυρση του φορολογικού Νομοσχεδίου διεκδίκησε ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών και Βουλευτής Κοζάνης, Πάρις Κουκουλόπουλος, ως Γενικός Εισηγητής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού (Π/Υ) 2024.

«Σας ζητάμε ξεκάθαρα να το αποσύρετε. Είναι οριζόντιο, άρα εξ ορισμού άδικο. Αποτελεί μεγάλο αναχρονισμό που μας γυρίζει τριάντα χρόνια πίσω στην εποχή των τεκμηρίων, ενώ βρισκόμαστε στην ψηφιακή εποχή. Σας εκθέτει ο Π/Υ 2024, με την Έκθεση φορολογικών δαπανών, όπου αποτυπώνονται τα μεγάλα μέτωπα ακραίων φοροαπαλλαγών υπέρ της “ολιγαρχίας”, επιφέροντας τεράστιες απώλειες εσόδων, πολλαπλάσιες από όσα επιχειρείτε εξοντωτικά να υφαρπάξετε από τους ελεύθερους επαγγελματίες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Στηλιτεύοντας ότι «στη Χώρα εξελίσσεται μια τεράστια αναδιανομή πλούτου υπέρ λίγων και ισχυρών», ο Π. Κουκουλόπουλος τεκμηρίωσε πως «οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, οι μεσαίοι παλεύουν να κρατηθούν, οι μικρομεσαίοι μετρούν πόσα χρωστούν, οι φτωχότεροι όμηροι των επιδομάτων. Τίποτα δεν ταιριάζει ακριβέστερα στον Π/Υ 2024 από την ιστορική ρήση του Γεωργίου Παπανδρέου “οι αριθμοί ευημερούν και δυστυχούν οι Άνθρωποι».

Ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών συμπύκνωσε τη δριμεία κριτική επί του Π/Υ στο τρίπτυχο κοινωνική αδικία – αναπτυξιακή ανεπάρκεια – άγνοια κινδύνου, αναδεικνύοντας, μεταξύ άλλων, πως ο Π/Υ:

«I) Είναι κοινωνικά άδικος γιατί η ακρίβεια σαρώνει στα βασικά είδη διατροφής, στο κόστος κατοικίας, στις τηλεπικοινωνίες,  στα καύσιμα, στην ενέργεια, στις μεταφορές. Αποφεύγετε το χτύπημα στην κερδοσκοπία, απεχθάνεστε τις διαθρωτικές λύσεις, εμμένετε στην επιδοματική πολιτική. Γαλαντόμοι με τους ισχυρούς, σκληροί με όσους παλεύουν για μια δεύτερη ευκαιρία. Διατηρείτε σε υψηλά επίπεδα τη σχέση άμεσων – έμμεσων φόρων, τροφοδοτώντας τις ανισότητες. Αυτά που δίνετε, είναι μικρό μόνο μέρος από την επιδρομή των έμμεσων φόρων, Φ.Π.Α. και Ε.Φ.Κ.

  1. II) Είναι αναπτυξιακά ανεπαρκής, διότι βασίζεται κυρίως στον τουρισμό και την κατανάλωση και προωθεί τον αφελληνισμό της ελληνικής οικονομίας με την golden visa και το real estate. Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, χαρακτηρίζεται από χαμηλή απορροφητικότητα, αλλά και αδιαφάνεια.

III) Τελεί εν αγνοία κινδύνου, υποτιμώντας την απειλή ύφεσης στην Ευρώπη, τη δυστοκία για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο και τον πόλεμο στη Γάζα. Τα μακροοικονομικά μοντέλα που προβλέπουν μέσο ρυθμό ανάπτυξης 1,7% τα επόμενα χρόνια, σε συνδυασμό με το καθοριστικό ορόσημο χρέους του 2032, επιβάλλουν εγκαίρως αλλαγή ρότας της Χώρας».

Κάνοντας λόγο για “κρυφή” ατζέντα, ο Βουλευτής Κοζάνης επισήμανε παραδείγματα από το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (Ε.Σ.Ε.Κ.) που κατέθεσε η Ελλάδα στην Ε.Ε. Ενδεικτικά, την «εξάρτηση της Χώρας από το φυσικό αέριο με τα έξι δις πρόσθετης επιβάρυνσης στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, όσο είναι περίπου το έλλειμα εξωτερικών συναλλαγών του 9μήνου σύμφωνα με τον Π/Υ».

«Δεν έχετε καμία παραγωγική αναπτυξιακή προοπτική για το μέλλον της νέας γενιάς. Αδυνατείτε να απαντήσετε στην κοινωνία πως θα βελτιωθεί η καθημερινότητά της από την αξιοποίηση του γιγαντιαίου ποσού του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης» υπογράμμισε, εγείροντας εκ νέου τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για φορολογική δικαιοσύνη.

Προηγούμενο άρθρο Συμμετοχή του Ινστιτούτου Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Πανεπιστημίου στην Ημερίδα Παρουσίασης του έργου HapticSOUND
Επόμενο άρθρο Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης οργανώνει ενημερωτικό σεμινάριο (workshop)