Ειδήσεις

Καλλιόπη Βέττα – Ομιλία στην Βουλή: Η κυβέρνηση νίπτει τας χείρας της για την ασυδοσία και την ακραία κερδοσκοπία στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια


ÓÕÆÇÔÇÓÇ Í/Ó ÕÐÏÕÑÃÅÉÏÕ ÁÍÁÐÔÕÎÇÓ ÊÁÉ ÐÏËÉÔÉÓÌÏÕ ÓÔÇÍ ÏËÏÌÅËÅÉÁ ÔÇÓ ÂÏÕËÇÓ (ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ ÃÉÙÑÃÏÓ EUROKINISSI)

Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε στη Βουλή κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τα κόκκινα δάνεια.

Η κ. Βέττα επεσήμανε αρχικά ότι στον τομέα της οικονομίας επικρατεί, με ευθύνη της κυβέρνησης, συστηματική διαστρέβλωση και παραχάραξη της πραγματικότητας. Ειδικότερα, για την ακρίβεια, τα οριζόντια μέτρα στο φορολογικό νομοσχέδιο, την πώληση των μετοχών του Δημοσίου στις τράπεζες, την απόκλιση επιτοκίων καταθέσεων-επιτοκίων δανεισμού και την έλλειψη ρευστότητας και χρηματοδοτικών εργαλείων για τους μικρομεσαίους υποστηρίζει, αναίτια και παραπλανητικά, ότι όλα είναι ειδυλλιακά και καλώς καμωμένα.

Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο, η Βουλευτής τόνισε πως η κυβέρνηση δεν υιοθετεί τις θετικές διατάξεις της ευρωπαϊκής οδηγίας, αντιθέτως αναπαράγει και διαιωνίζει ένας στρεβλό καθεστώς στον τομέα των μη ενημερωμένων δανείων.

Αντί, όπως τόνισε η κ. Βέττα, να υπάρχει μέριμνα -όπως προβλέπεται ρητά στο σημείο 56 της Οδηγίας 2021/2167- για τους ευάλωτους δανειολήπτες, την πρώτη κατοικία, αλλά και για την διαδικασία και τον τρόπο αποπληρωμής, η κυβέρνηση επιτρέπει την ασυδοσία των servicers και των funds, τα οποία στην Ελλάδα έχουν πολλαπλάσια λειτουργικά κέρδη σε σχέση με άλλες χώρες που δραστηριοποιούνται.

Στη συνέχεια, η Βουλευτής ανέδειξε την κοινοβουλευτική πρωτοβουλία της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. που ζήτησε να κοινοποιηθούν τα επιχειρηματικά σχέδια των servicers, ακριβώς για να διαπιστωθεί αν έχουν μακρόπνοο χαρακτήρα ή τοποθετούνται στην ελληνική αγορά –όπως δυστυχώς τεκμαίρεται σήμερα- με κοντόφθαλμες και ακραία κερδοσκοπικές πρακτικές.

Τέλος, τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, τόσο προεκλογικά, όσο και σήμερα έχει ένα σαφές, απλό κι ολιστικό σχέδιο για το ιδιωτικό χρέος που συμπεριλαμβάνει, εκτός των άλλων, διαγραφή χρεών, ρύθμιση, προσφυγή σε δικαστικό και εξωδικαστικό μηχανισμό, συνεχή και απλή ενημέρωση των δανειοληπτών, ρήτρες διαφάνειας και κώδικες δεοντολογίας για τράπεζες, servicers και funds.

Κλείνοντας την εισήγηση της η κ. Βέττα τόνισε: «Αυτή τη στιγμή στον τομέα του ιδιωτικού χρέους, υπάρχει ένα συνεχές φάσμα που περιλαμβάνει την κυβέρνηση, τις τράπεζες, τα funds και τους servicers που λειτουργούν, ο καθένας στον τομέα του με αδιάφορη, αδίστακτη και ασύδοτη μονομέρεια. Οι δανειολήπτες με τα μη ενημερωμένα δάνεια είναι στο σκοτάδι, στο έλεος των διαχειριστών και του συστήματος, έρμαια των διαθέσεων της πολιτικής ηγεσίας, την ώρα που οι «επενδυτικές ευκαιρίες» στα κόκκινα δάνεια πληθαίνουν…

Σε αυτό το πλαίσιο, το σημερινό νομοσχέδιο, όχι μόνο δεν δίνει τέλος, αλλά το αναπαράγει και διαιωνίζει. Και γι’ αυτό το λόγο, είναι ευθύνη και υποχρέωση μας να το καταψηφίσουμε».

Προηγούμενο άρθρο Πρόσκληση σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
Επόμενο άρθρο Συλλυπητήριο μήνυμα του Γ. Κασαπίδη για την απώλεια της Άννας Σπύρτου