Ειδήσεις

Π. Κουκουλόπουλος: Πράγματι ανήκουμε σε διαφορετικούς κόσμους με την Κυβέρνηση


Δέκα διαχωριστικά σημεία που αναδεικνύουν ότι ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και Κυβέρνηση της Ν.Δ. αποτελούν διαφορετικούς κόσμους, ανέδειξε συμπερασματικά, στο πλαίσιο της δευτερολογίας του επί του Φορολογικού Νομοσχεδίου, ο Ειδικός Αγορητής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών, Βουλευτής Κοζάνης, Πάρις Κουκουλόπουλος. Συνοπτικά, πρόκειται για τα εξής:

« 1) Προφανώς είμαστε ικανοποιημένοι που έγιναν δεκτές ορισμένες από τις σημαντικές διορθώσεις που προτείναμε σε διατάξεις για την ύπαιθρο και τα νησιά. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι είναι μικρό το πληθυσμιακό όριο των 500 κατοίκων, το αντιλαμβάνεται όποιος έχει στοιχειώδη γνώση της περιφέρειας. Κακώς, επίσης, στην εξαίρεση δεν προστέθηκαν μαζί με τα καφενεία και τα ελάχιστα “μικρομάγαζα” στα χωριά. Για εμάς, η ύπαιθρος συνιστά εθνικό ζήτημα για τη Χώρα και πρέπει να αποτελέσει διακριτό αντικείμενο συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή. Το ίδιο ισχύει και για τα θέματα των τριτέκνων, δεδομένου του τεράστιου προβλήματος με το δημογραφικό.

2) Εστιάσαμε την κριτική μας στην ιδεολογική νεοφιλελεύθερη εμμονή της Κυβέρνησης να κηρύξει πόλεμο στο ελεύθερο επάγγελμα. Τεκμηριώσαμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας. Αντί απάντησης, λάβαμε παράπονα των Υπουργών ότι δήθεν αδικούμε άλλες διατάξεις του Νομοσχεδίου. Οι ίδιοι αδικούν τον εαυτό τους, γιατί αυτοί εξαπέλυσαν επικοινωνιακή “καταιγίδα” απέναντι στους ελεύθερους επαγγελματίες, στιγματίζοντας αυτούς σαν “φοροφυγάδες”.

3) Αποκαλύψαμε το τεράστιο έλλειμα αξιοπιστίας της Κυβέρνησης, καθώς άλλα έλεγε πριν τις εκλογές και ακριβώς τα αντίθετα πράττει, ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

4) Αποδείξαμε τεκμηριωμένα ότι η εγκατάλειψη του λογιστικού προσδιορισμού συνιστά αντιμεταρρύθμιση. Πράγματι ανήκουμε σε δύο διαφορετικούς κόσμους, όπως ανέφερε και ο κ. Υπουργός.

5) Αναδείξαμε ότι ο μύθος της ψηφιοποίησης είναι ένα “πουκάμισο αδειανό”, όπως προκύπτει από τα διάσπαρτα “μπαλώματα” στο Νομοσχέδιο. Πιέζουμε να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και η ψηφιοποίηση, αλλά και να ενισχυθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός, με προτάσεις ενάντια στη φοροδιαφυγή, τις οποίες θέσαμε βήμα-βήμα άρθρο-άρθρο  κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία.

6) Όσον αφορά τις διατάξεις περί λαθρεμπορίου, τονίζουμε πως είναι ατελείς, καθώς εμείς λέμε έλεγχος σε εισροές – εκροές σε όλο το κύκλωμα διακίνησης, από τα σύνορα της Χώρας μέχρι την αντλία.

7) Στα άρθρα για τα τελωνεία, είμαστε κατ’ αρχήν θετικοί, αλλά έπρεπε απαραιτήτως να έχει συμπεριληφθεί η αναγκαία θεσμική συνεργασία με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Αποτελεί υποχρέωση δημοκρατική να είμαστε επιφυλακτικοί με μια Κυβέρνηση που έχει “δυσανεξία” στις Ανεξάρτητες Αρχές.

8) Ψηφίζουμε τις διατάξεις για το Airbnb, άλλωστε ο Πρόεδρoς του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, εδώ και πολύ καιρό πρώτος έθεσε στην 1η γραμμή τα προβλήματα στο πεδίο της κατοικίας. Χρειάζεται σοβαρή συζήτηση των συναρμόδιων Επιτροπών της Βουλής με την Κυβέρνηση, με πρωταγωνιστική παρουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που πρέπει ενεργά να εμπλακεί.

9) Δεν υπερψηφίζουμε άρθρα επί των οποίων υπήρξαν παρατηρήσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής και δεν βελτιώθηκαν. Ριζική τροποποίηση χρειάζεται για το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση. Κατ’ αρχήν, ως γενική κατεύθυνση μας βρίσκει σύμφωνους η ύπαρξη ενός συναφούς πόρου, πλην όμως διαφωνούμε πλήρως με τον τρόπο θέσπισής του, ενώ εμείς έχουμε επισήμως καταγράψει τις κατευθύνσεις που θα έπρεπε να υπηρετεί, σε σχετική Ερώτηση που έχουμε καταθέσει. Πρέπει απαραιτήτως να διορθωθεί.

10) Δεν ακούσαμε καμία υπερασπιστική λέξη από τη Ν.Δ. για τα άρθρα 49 και 50, τα οποία εμείς ζητήσαμε να τεθούν σε ονομαστική ψηφοφορία. Είναι αποκαλυπτικό ότι μειώνετε στο μισό τον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου και μεταβίβασης μετοχών στο χρηματιστήριο».

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΔΜ με τη Πρέσβη της Ελλάδας στα Τίρανα και τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων
Επόμενο άρθρο Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 11-12-2023 έως 17-12-2023)