Ειδήσεις

Καλλιόπη Βέττα: Χωρίς καμία ουσιαστική εξέλιξη η συνάντηση για την τηλεθέρμανση


Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ κ. Καλλιόπη Βέττα συμμετείχε στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους αρμόδιους Υπουργούς, έτερους Βουλευτές της Π.Ε. Κοζάνης, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργο Αμανατίδη, τον Δήμαρχο Κοζάνης κ. Γιάννη Κοκκαλιάρη, τον Δήμαρχο Εορδαίας κ. Παναγιώτη Πλακεντά, καθώς και υπηρεσιακούς φορείς των δημοτικών επιχειρήσεων.

Στη συνάντηση τέθηκε το πρόβλημα που αφορά δεκάδες χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις της Π.Ε. Κοζάνης. Από την συζήτηση προέκυψε ότι το Υπουργείο δεν είχε να παρουσιάσει καμία ώριμη λύση, κανένα σχέδιο για την τηλεθέρμανση, την χρηματοδότηση, το καύσιμο και τις υποδομές, καθώς τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη αναλώθηκαν σε αναφορές για έναρξη της δημιουργίας του Σ.Η.Θ.Υ.Α., μόλις δημιουργηθεί η διαδημοτική επιχείρηση.

Δεν έλειψαν μάλιστα από την συνάντηση οι αναφορές ότι δεν θα υπάρξει καμιά δέσμευση για το μέλλον της τηλεθέρμανσης, καθώς όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται μόνο κατόπιν οικονομικών κριτηρίων, μιας και επισημάνθηκε από τα κυβερνητικά στελέχη ότι η τηλεθέρμανση δεν είναι δημόσιο αγαθό…

Η κ. Βέττα δήλωσε: «Η συνάντηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποτέλεσε μια καθυστερημένη κυβερνητική πρωτοβουλία για το ζήτημα της τηλεθέρμανσης στην Π.Ε. Κοζάνης. Εδώ και τέσσερα χρόνια η λειτουργία, το κόστος και η χρηματοδότηση των τηλεθερμάνσεων βρίσκεται στον αέρα με, αφενός, ανυπολόγιστες ζημιές και χρέη για τις δημοτικές επιχειρήσεις και τους πολίτες και, αφετέρου, μια θολή εικόνα για το μέλλον και τη βιωσιμότητα της.

Δυστυχώς, και η σημερινή συνάντηση δεν προσκόμισε κάτι καινούριο, μιας και η μόνη εξέλιξη που προέκυψε, είναι η επιβεβαίωση των πρόσφατων δημοσιευμάτων για δημιουργία Σ.Η.Θ.Υ.Α. έπειτα από την σύσταση της διαδημοτικής επιχείρησης.

Παράλληλα, έντονο προβληματισμό δημιούργησαν οι απαντήσεις στα ερωτήματα για τη λειτουργία του Αγίου Δημητρίου έως την πλήρη έναρξη του διάδοχου σχήματος μιας και υπήρξε ρητή αναφορά ότι η μονάδα θα κλείσει το 2025 ανεξάρτητα από την πορεία των έργων, καθώς και για την Πτολεμαΐδα V, τόσο για το καύσιμο και την τύχη της μονάδας που θα κλείσει το 2028, όσο και για τον αντικαταστάτη της στο μείγμα του συστήματος.

Τέλος, δεν υπήρξε καμία απάντηση για σταθερή επιδότηση-ταρίφα στην τιμή της τηλεθέρμανσης, για το νέο Ε.Σ.Ε.Κ. και για το -ανενεργό- άρθρο 124 του ν. 4951/22 που προβλέπει την κάλυψη από το Τ.Ε.Μ. του κόστους λειτουργίας της τηλεθέρμανσης της Εορδαίας μέχρι τη σύνδεση της με την Πτολεμαΐδα V.

Οι πολίτες της περιοχής αξίζουν μεγαλύτερη ασφάλεια, σαφείς εγγυήσεις, οριστικά χρονοδιαγράμματα και δεσμευτικές λύσεις για μια τηλεθέρμανση με απρόσκοπτη λειτουργία, χωρίς επιπλέον κόστος για τους ίδιους και τις δημοτικές επιχειρήσεις.

Δυστυχώς, προς απογοήτευση όλων μας, τίποτε από τα παραπάνω, δεν έλαβε χώρα σήμερα»

Προηγούμενο άρθρο Διακοπή υδροδότησης της Τ.Κ. Καπνοχωρίου την Τετάρτη 17-1
Επόμενο άρθρο Επεκτείνεται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας η ηλεκτρονική πληρωμή των τελών για τη μεταβίβαση οχήματος