Ειδήσεις

Καλλιόπη Βέττα: Ο Γεώργιος Λασσάνης άφησε ένα μεγάλο αποτύπωμα στην ελληνική ιστορία


Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα επισκέφθηκε την έκθεση «Γεώργιος Λασσάνης (1793-1870). Ο Φιλικός, ο Επαναστάτης, ο Διανοούμενος» που φιλοξενείται στο ισόγειο του Μεγάρου της Βουλής και ξεναγήθηκε από τον κ. Στάθη Κουτρουβίδη, ιστορικό, επιστημονικό υπεύθυνο της έκθεσης.

Στην έκθεση, παρουσιάζονται πηγές και τεκμήρια που φωτίζουν την ζωή και την πολυσχιδή δράση του Λασσάνη ο οποίος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον ελληνικό βίο. Η έκθεση περιλαμβάνει πρωτότυπα χειρόγραφα, επιστολές, εκδόσεις, εικόνες και κείμενα του Γεώργιου Λασσάνη από την πολυποίκιλη ενασχόλησή του με την δημόσια σφαίρα, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει χρονολογικά και υφολογικά την πορεία και την εξέλιξη του σπουδαίου Κοζανίτη διανοητή και πολιτικού.

Η Βουλευτής δήλωσε: «Ο Γεώργιος Λασσάνης είχε μια κομβική και αξιομνημόνευτη παρουσία στην Ελλάδα και την Ευρώπη του 19ου αιώνα. Με την δράση του κατά την προετοιμασία, την διάρκεια, αλλά και μετά το τέλος της Επανάστασης, συνετέλεσε αποφασιστικά στην δημιουργία και την εδραίωση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Πρέπει να σημειώσουμε, βέβαια, ότι επηρεάστηκε από ένα περιβάλλον που ευνοούσε την εξωστρέφεια και τον δυναμισμό. Η Δυτική Μακεδονία της εποχής όπως γνωρίζουμε όλοι μας, ήταν μια περιοχή με ιδιαίτερες επιδόσεις στα γράμματα, τις τέχνες και τον πολιτισμό. Το εμπόριο μεγάλων αποστάσεων έδινε σε πολλούς κατοίκους την ευχέρεια και το προνόμιο να έρχονται σε επαφή με ανθρώπους και νεωτερικές ιδέες που με την σειρά τους, μπόλιαζαν την περιοχή με καινοτόμες στάσεις και πρακτικές.

Η σημαντική πορεία του Λασσάνη ως διανοητή, επιχειρηματία, αγωνιστή για την Ανεξαρτησία, πολιτικού και συγγραφέα αξίζει μεγαλύτερη προσοχή και ανάδειξη, τόσο στην Δυτική Μακεδονία, όσο και γενικότερα στην χώρα μας.

Η εξαιρετική έκθεση που φιλοξενείται στην Βουλή δίνει το ερέθισμα σε μεγαλύτερα ακροατήρια να έρθουν σε επαφή με την προσωπικότητα και το έργο του.

Προτρέπω όσες και όσους μπορούν να την επισκεφθούν, ειδικά τους πολίτες της Π.Ε. Κοζάνης. Θα ζήσουν, παρακολουθώντας την βιογραφία του Λασσάνη, μια ιδιαίτερη και σπάνια ιστορική και εικαστική εμπειρία»

Η κ. Βέττα, ήρθε σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο μεταφοράς της έκθεσης στην Κοζάνη, όπως και για να πραγματοποιηθεί μια ειδική εκδήλωση, αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Γεώργιου Λασσάνη.

Τέλος, η Βουλευτής και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. βρίσκεται στις Βρυξέλλες, προσκεκλημένη της Ευρωβουλευτή, Συντονίστριας της LEFT στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού TRAN του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Έλενας Κουντουρά, καθώς αύριο θα μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ειδική εκδήλωση με θέμα «Βιώσιμος και Ανθεκτικός Τουρισμός- Ευκαιρίες και προκλήσεις για την Ελλάδα»

Προηγούμενο άρθρο Πως διαμορφώνεται η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
Επόμενο άρθρο Συνελήφθη 26χρονος ημεδαπός στην Κοζάνη για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών