Ειδήσεις

Καλλιόπη Βέττα: Οι αρμόδιοι Υπουργοί είτε αδιαφορούν, είτε απαντούν διεκπεραιωτικά στον κοινοβουλευτικό έλεγχο


ÓÕÆÇÔÇÓÇ Í/Ó ÕÐÏÕÑÃÅÉÏÕ ÁÍÁÐÔÕÎÇÓ ÊÁÉ ÐÏËÉÔÉÓÌÏÕ ÓÔÇÍ ÏËÏÌÅËÅÉÁ ÔÇÓ ÂÏÕËÇÓ (ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ ÃÉÙÑÃÏÓ EUROKINISSI)

Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα, με αφορμή το συχνότατο φαινόμενο απαξίωσης του κοινοβουλευτικού ελέγχου από τους Υπουργούς, δήλωσε:

«Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, δηλαδή οι ερωτήσεις που απευθύνουν οι Βουλευτές προς τους αρμόδιους Υπουργούς είναι μια κορυφαία διαδικασία ενημέρωσης, ελέγχου και λογοδοσίας, καθώς μέσα από τα επίσημα έγγραφα, δίνονται απαντήσεις για μια σειρά θεμάτων υψίστου κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση αδιαφορεί συστηματικά και λειτουργεί διεκπεραιωτικά στην προαναφερθείσα συνταγματική υποχρέωση, είτε μη απαντώντας, είτε απαντώντας με προσχηματικό και ανούσιο τρόπο.

Τα παραδείγματα που αφορμώνται από ερωτήσεις που έχω υποβάλλει η ίδια είναι πολλά, σταχυολογώ όμως τέσσερα: Στην ερώτηση για την αδικία που υφίστανται οι ελεύθεροι επαγγελματίες που χάνουν το επίδομα θέρμανσης, λόγω αυξημένου τζίρου –αλλά ισχνότατης κερδοφορίας-  ο αρμόδιος Υπουργός παρέθεσε αυτούσια  την διάταξη του νόμου που τους αποκλείει – υποτιμώντας τη νοημοσύνη μας, αντί π.χ. να προτείνει μια λύση ή να υπερασπιστεί πολιτικά την ορθότητα των άρθρων-, δηλαδή καμία απάντηση.

Για το πρόβλημα με το Σισάνι και το ρεύμα, υπάρχουν απλώς διαπιστώσεις και παραπομπές στο μέλλον, για τουλάχιστον 1,5 χρόνο, καθώς βρισκόμαστε ακόμα στις μελέτες. Ομοίως, καμία ουσιαστική απάντηση.

Ενώ, ενδεικτικά, για την ενίσχυση του Ε.Κ.Α.Β. Δυτικής Μακεδονίας, όπως και για τα προβλήματα στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Κοζάνης, δεν υπήρξε καμία απάντηση, ούτε καν τυπική από τα αρμόδια Υπουργεία.

Η παραπάνω πρακτική είναι κοινός τόπος για τα περισσότερα Υπουργεία καθώς, πρόδηλα, οι εκλογές του Ιουνίου και η επικοινωνιακή μονοφωνία, έχουν γιγαντώσει την κυβερνητική οίηση και αλαζονεία σε τέτοιο βαθμό, που αδιαφορεί ακόμη και για τις βασικές υποχρεώσεις της εκτελεστικής εξουσίας.

Δεν είναι, μόνο, υποβάθμιση της Δημοκρατίας, του Κοινοβουλίου και των θεσμών είναι, κυρίως και πρώτιστα, απαξίωση των πολιτών και των ζητημάτων που τους απασχολούν.

 

Τόσο προσωπικά όσο, κυρίως, ως ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., θα εξακολουθήσουμε να ασκούμε κοινοβουλευτικό έλεγχο, διεκδικώντας ουσιαστικές απαντήσεις για λογαριασμό της κοινωνίας.

 

Η κυβέρνηση ας συνεχίσει τον θεσμικό και αντιδημοκρατικό της κατήφορο».

Προηγούμενο άρθρο Συλλυπητήριο μήνυμα της πανεπιστημιακής κοινότητας για τον αδόκητο χαμό του φοιτητή μας, Περικλή Σταυρόπουλου
Επόμενο άρθρο Εθιμοτυπική Επίσκεψη του Συλλόγου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Κοζάνης στον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή