Ειδήσεις

Καλλιόπη Βέττα: Η κυβέρνηση δεν σέβεται το Σύνταγμα, την Δημοκρατία και τις αγωνίες της νεολαίας για δημόσια και δωρεάν Παιδεία


Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Yπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Η κ. Βέττα επεσήμανε αρχικά ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο συνιστά ευθεία παραχάραξη του Συντάγματος, όπως εξάλλου προκύπτει και από τις γνωματεύσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των Συνταγματολόγων, οι οποίοι ξεκαθαρίζουν ότι απαγορεύεται η ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην χώρα. Όπως τονίστηκε, οι θεσμικές ακροβασίες της κυβέρνησης είναι επικίνδυνες και ανοίγουν τον δρόμο για περαιτέρω καταστρατηγήσεις των συνταγματικών κεκτημένων.

Στη συνέχεια, αναφερόμενη στο νομοσχέδιο, τόνισε ότι η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει τα δημόσια πανεπιστήμια, με αυξημένη χρηματοδότηση -ώστε να φτάσουν τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους-, προσλήψεις και αναβάθμιση των υποδομών, νομοθετεί για την εμπορευματοποίηση της Παιδείας.

Το αποτέλεσμα, όπως τόνισε, θα είναι το εξής:

– Εξυπηρέτηση των κερδοσκοπικών Funds, που ήδη έχουν τοποθετηθεί στην αγορά,

– Αποδιάρθρωση των δημόσιων Πανεπιστημίων, ειδικά των περιφερειακών,

– Απαξίωση του δημόσιου σχολείου καθώς πολλοί μαθητές, ήδη από το Γυμνάσιο, θα στρέφονται προς την επιλογή των ιδιωτικών πανεπιστημίων, με όσες συνέπειες επιφέρει αυτή η αλλαγή για την ποιότητα των σπουδών στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

– Υπερχρέωση των νοικοκυριών με υπέρογκα φοιτητικά δάνεια

– Εμπόριο ελπίδας και φοίτηση σε σχολές χαμηλού επίπεδου, με αμφίβολα επαγγελματικά και ακαδημαϊκά προσόντα για τους απόφοιτους.

Κλείνοντας κ. Βέττα ανέφερε: «Η εκπαίδευση, έδινε το δικαίωμα για ανοδική κοινωνική κινητικότητα σε χιλιάδες επίμονους, επιμελείς και προικισμένους νέους και νέες της χώρας μας. Πλέον, αυτή η απελευθερωτική και δημοκρατική διάσταση, ναρκοθετείται, η παιδεία γίνεται εμπόρευμα και προϊόν με ανταλλακτική αξία.»

Προηγούμενο άρθρο Ο Πύρρος Δήμας στο Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας
Επόμενο άρθρο Επίσκεψη Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας