Ειδήσεις

Καλλιόπη Βέττα: Οι αλιείς της Λίμνης Πολυφύτου είναι, εδώ και τέσσερα χρόνια, χωρίς ενίσχυση, όμηροι μιας αδιάφορης και ανίκανης κυβέρνησης


Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα συναντήθηκε με εκπροσώπους του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Λίμνης Πολυφύτου και, ειδικότερα, τους κκ. Νίκο Κουρτίδη (πρόεδρος), Αθανάσιο Καμπούρα (μέλος Δ.Σ.),  Ιωάννη Γραμμένο και Ιορδάνη Κυπριώτη (αλιείς), παρούσης της κ. Σωτηρίας Κεσόγλου, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ..

Παράλληλα, η Βουλευτής κατέθεσε επίκαιρη κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα «Άμεση ανάγκη για στήριξη των επαγγελματιών αλιέων της Λίμνης Πολυφύτου» που θα συζητηθεί, παρόντος του αρμόδιου Υπουργού, τις επόμενες ημέρες στην Βουλή.

Στην συνάντηση με τους αλιείς υπήρξε ενημέρωση για το σοβαρότατο πρόβλημα που υφίσταται εδώ και σχεδόν 4 χρόνια με την επαγγελματική τους κατάσταση καθώς, αρχής γενομένης από το 2020 και την εμφάνιση του κορωνοϊού, μειώθηκε η αλιευτική δραστηριότητα, χωρίς να υπάρξει καμία αποζημίωση.

Ωστόσο, από το 2021 και έπειτα, η πλήρης απαγόρευση αλιείας και η εύρεση παθογόνων οργανισμών (ωομύκητων) στη Λίμνη, έχει καταστρέψει ολοκληρωτικά τις δουλειές ενός κλάδου που αριθμούσε προ του 2020, 65 σκάφη και 165 αλιείς.

Συμπερασματικά, οι εκπρόσωποι των αλιέων ενημέρωσαν την κ. Βέττα για τα αιτήματα τους που συνοψίζονται στην καταβολή της αποζημίωσης λόγω των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας του κορωνοϊού, στην ενίσχυση λόγω της απαγόρευσης αλιείας στη Λίμνη Πολυφύτου μετά το 2021, και την ένταξή τους στον ΕΛ.Γ.Α..

Η Βουλευτής επεσήμανε ότι τα αιτήματα τους  είναι δίκαια, ενώ τόνισε ότι είναι απορίας άξιο πως έχουν παρέλθει τόσα χρόνια χωρίς να ικανοποιηθούν, την ώρα που στα χαρτιά τουλάχιστον η Δυτική Μακεδονία και ο πρωτογενής τομέας έπρεπε να τύχουν ιδιαίτερης φροντίδας. Παράλληλα, επεσήμανε ότι πρέπει να βρεθεί άμεση λύση και να υπάρξουν εξελίξεις, εκτός από το χρηματοδοτικό και στο ζήτημα της αντιμετώπισης του παθογόνου ωομύκητα.

 

Τέλος, τους ενημέρωσε για την κατάθεση επίκαιρης κοινοβουλευτικής ερώτησης προς τον αρμόδιο Υπουργό, ο οποίος θα κληθεί να απαντήσει τις επόμενες ημέρες στην Βουλή, για τα θέματα που τους απασχολούν.

 

Στην ερώτηση, η οποία επισυνάπτεται, έπειτα από την περιγραφή του προβλήματος των επαγγελματιών αλιέων, τίθενται τα κάτωθι ζητήματα προς τον Υπουργό:

  1. Σε ποιες ενέργειες έχει ή πρόκειται να προβεί για την άμεση ενίσχυση των επαγγελματιών αλιέων που εκκρεμεί ήδη από το 2020;
  2. Ομοίως, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αντιμετώπιση και εξάλειψη των παθογόνων ωομύκητων στην Λίμνη;
Προηγούμενο άρθρο Σύσκεψη με αντικείμενο την πολιτική προστασία στο Δήμο Εορδαίας με τους Προέδρους των Κοινοτήτων
Επόμενο άρθρο Ο Δήμαρχος Εορδαίας ζητά ευνοϊκότερη ρύθμιση οφειλών προς τους ΟΤΑ