Ειδήσεις

Καλλιόπη Βέττα: Η Ημέρα της Γυναίκας ως υπόμνηση για όσα δεν έχουν ακόμη κατακτηθεί στον αγώνα για ισότητα


Η Ημέρα της Γυναίκας δεν αποτελεί μόνο μια ημέρα τιμής. Αποτελεί κυρίως μια ημέρα υπόμνησης για όσα δεν έχουν ακόμη κατακτηθεί στον αγώνα για ισότητα στο κοινωνικό, οικονομικό και εργασιακό πεδίο. Οι διακρίσεις και τα στερεότυπα είναι ακόμα εδώ, οι γυναικοκτονίες και τα κρούσματα βίας κατά των γυναικών αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια θα χάσουν και σήμερα τη ζωή τους σε εμπόλεμες ζώνες. Ακόμα και στις σύγχρονες, δυτικές κοινωνίες η νομική ισότητα απέχει περίπου τριακόσια χρόνια, σύμφωνα με τον Ο.Η.Ε..

Δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε, λοιπόν. Η οπισθοδρόμηση, η συντήρηση, η βία και ο κοινωνικός αποκλεισμός απειλούν σήμερα κάθε βήμα προόδου που έχει συντελεστεί. Αν δεν στηριχθεί έμπρακτα ο αγώνας των γυναικών για ισότητα με θεσμικές, οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές παρεμβάσεις, η Ημέρα της Γυναίκας θα εξακολουθήσει να έχει μόνο συμβολική σημασία.

Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών είναι ο μόνος δρόμος για πιο δίκαιες, αλληλέγγυες και ειρηνικές κοινωνίες και η μόνη ελπίδα να φτιάξουμε όλες και όλοι μαζί έναν κόσμο που αξίζει να ζούμε.”

Προηγούμενο άρθρο Προστασία Μελισσών από ψεκασμούς
Επόμενο άρθρο Σχόλιο του Π. Κουκουλόπουλου για την πορεία του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 4ο τρίμηνο 2023