Ειδήσεις

Καλλιόπη Βέττα: Εξοργιστικά ανεπαρκής, γενικόλογη και απαξιωτική η απάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος για τα πλωτά φωτοβολταϊκά στη Λίμνη Πολυφύτου


Συζητήθηκε χθες το απόγευμα στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: «Η εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών στη Λίμνη Πολυφύτου ναρκοθετεί το περιβάλλον, τις παραγωγικές δραστηριότητες και τις προοπτικές της».

Η κ. Βέττα αναφέρθηκε στο πρόβλημα που προκύπτει, για δεύτερη φορά μετά το 2020-2021, με την κατάθεση αιτήσεων στην Ρ.Α.Α.Ε.Υ. για την εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταικών στην Λίμνη Πολυφύτου.

Επεσήμανε ότι η ενδεχόμενη χωροθέτηση, θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή, αφενός στους επαγγελματίες αλιείς και αφετέρου, στην υλοποίηση εναλλακτικών και ήπιων αναπτυξιακών πολιτικών για αναψυχή, τουρισμό και αθλητισμό, γι΄ αυτό εξάλλου οι φορείς και οι πολίτες της περιοχής έχουν επανειλημμένα καταδικάσει το συγκεκριμένο ενδεχόμενο.

Ως εκ τούτου, ζήτησε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκυλακάκη να πάρει επίσημη και οριστική θέση για το πρόβλημα

Αντιθέτως, ο Υπουργός υποτιμώντας πλήρως τις αγωνίες των κατοίκων, δεν έκανε καμία αναφορά στο συγκεκριμένο πρόβλημα, σε σχεδόν 10΄ τοποθέτησης. Ούτε καν αναφέρθηκε ονομαστικά στη Λίμνη Πολυφύτου και την Π.Ε. Κοζάνης.

Επαναλάμβανε μονότονα γενικόλογες απόψεις υπεράσπισης της διείσδυσης Α.Π.Ε, χωρίς καμία ειδική αναφορά στο θέμα της ερώτησης, αποδεικνύοντας ότι είτε ήταν εντελώς απροετοίμαστος, είτε αδιάφορος και απαξιωτικός.

Η κ. Βέττα, στην δευτερολογία της τόνισε ότι η επέκταση των Α.Π.Ε. είναι ένας αναγκαίος όρος για την πράσινη μετάβαση, αλλά ο τρόπος που υλοποιείται από την κυβέρνηση –με την απουσία Ειδικού Χωροταξικού και την βίαιη και άδικη απολιγνιτοποίηση- είναι στρεβλός, αυξάνει την ανεργία και ναρκοθετεί την αναγκαία κοινωνική συναίνεση, το περιβάλλον και τις άλλες παραγωγικές δραστηριότητες.

Κάλεσε ξανά, μάταια όμως, τον κ. Σκυλακάκη να τοποθετηθεί συγκεκριμένα για το θέμα ενώ ανέφερε ότι μόνη έγνοια της κυβέρνησης είναι η εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων και της Δ.Ε.Η. για σύνδεσή με τον ηλεκτρικό χώρο, σε αντίθετη με τις δημοτικές επιχειρήσεις, τις ενεργειακές κοινότητες και τους μικρούς παραγωγούς, για τις οποίους η σύνδεση με το σύστημα είναι άπιαστο όνειρο.

Συμπερασματικά, η κυβέρνηση, δια του αρμόδιου Υπουργού, δεν διάψευσε κανένα ενδεχόμενο τοποθέτησης πλωτών φωτοβολταικών στη Λίμνη, παρά τα όσα διακινούν τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και επιβεβαίωσε, για μία ακόμη φορά, ότι αντιμετωπίζει την Π.Ε. Κοζάνης και τους πολίτες της με  εξοργιστική αδιαφορία, αλαζονεία και προχειρότητα.

Προηγούμενο άρθρο Π. Κουκουλόπουλος: Αναγκαία η παράταση και διορθώσεις στις Προσκλήσεις Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, για υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις
Επόμενο άρθρο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών Γυναικών 2024