Πρωτοσέλιδο

ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ: Υπογράφτηκε η παραχώρηση του κτηρίου Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ & Κέντρο Διημέρευσης- Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ στους «Λαμπηδόνες»


Το ιδιωτικό συμφωνητικό δωρεάν παραχώρησης της χρήσης του κτηρίου των δομών Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Νοητική Υστέρηση και Κινητικές Αναπηρίες (δυναμικότητας 12 ατόμων) και 2) Κέντρο Διημέρευσης- Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Κινητικές Αναπηρίες και Νοητική Υστέρηση (δυναμικότητας από 26 έως 50 άτομα), στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας Λαμπηδόνες, με τον διακριτικό τίτλο: «Λαμπηδόνες», υπέγραψαν σήμερα Τρίτη 21 Μαΐου ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς και η εκπρόσωπος των «Λαμπηδόνων» Όλγα Ντέλλα.

Ταυτόχρονα υπογράφτηκε και το πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής εξοπλισμού των δύο ανωτέρω δομών στους «Λαμπηδόνες» , καθώς η εν λόγω ΚΟΙΝΣΕΠ αναλαμβάνει πλέον την ευθύνη λειτουργίας τους.

Για την ολοκλήρωση ενός κύκλου, μιας μεγάλης προσπάθειας που ξεκίνησε εδώ και αρκετά χρόνια που έρχεται να καλύψει ένα διαχρονικό αίτημα του αναπηρικού κινήματος της περιοχής, έκανε λόγο ο Π. Πλακεντάς και χαρακτήρισε στοίχημα το να καταφέρουν να λειτουργήσουν οι δομές αυτές κατά τον βέλτιστο τρόπο. Ευχαρίστησε όλους όσους εργάστηκαν και βοήθησαν για να πάρει σάρκα και οστά το έργο αυτό, όπως τους πρώην Δημάρχους Παρασκευή Βρυζίδου και Σάββα Ζαμανίδη, τους πρώην Περιφερειάρχες Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρο Καρυπίδη και Γιώργο Κασαπίδη καθώς και τον νυν Γιώργο Αμανατίδη, στελέχη και υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου και της Περιφέρειας. Εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες του προς την Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, τον γέροντα Μητροπολίτη κ.κ. Θεόκλητο, τον νέο Μητροπολίτη κ.κ. Ειρηναίο, τον Πρωτοσύγκελο π. Νικηφόρο Μανάδη και τον Αρχιερατικό Επίτροπο Εορδαίας π. Αυγουστίνο Αυξωνίδη. Επίσης ευχαρίστησε την Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών ΑμεΑ Δυτικής Μακεδονίας Όλγα Ντέλλα και τον πρώην Πρόεδρο Στέλιο Αντωναρίδη.

Η εκπρόσωπος της ΚΟΙΝΣΕΠ «Λαμπηδόνες» κ. Ντέλλα, μίλησε για την υλοποίηση ενός τρελού ονείρου του κόσμου της αναπηρίας κι ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας και όλους όσους βοήθησαν και υποστήριξαν την προσπάθεια αυτή.

Τη χαρά και ικανοποίησή τους εξέφρασαν επίσης ο Ειδικός Σύμβουλος του Δημάρχου Εορδαίας για παρακολούθηση δικαιωμάτων των ΑμεΑ και Γραμματέας της ΕΣΑμεΑ  Βασίλης Κούτσιανος και η πρόεδρος του ΚΕΚ ΑμεΑ της Π.Ε. Κοζάνης και Περιφερειακή Σύμβουλος Ελένη Χονδροματίδου.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο αυτές δομές κατασκευάστηκαν στο κτήριο του γηροκομείου που είχε ανεγείρει η μητρόπολη δεκαετίες πριν πλησίον του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, το οποίο παραχωρήθηκε για να στεγάσει τις δομές αυτές για τα ΑμεΑ. Το κτήριο ουσιαστικά ανακατασκευάστηκε, έγινε στατική ενίσχυσή του, ενώ έγιναν και οι απαιτούμενες προσθήκες και εσωτερικές διαρρυθμίσεις για να στεγαστούν οι δύο αυτές δομές για τα ΑμεΑ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου (κατασκευή και εξοπλισμός) ανήλθε σε 3.712.877,48 ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΠ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Το κόστος του έργου όμως, με την έκπτωση του αναδόχου, ανήλθε στο ποσό των 2.161.517,42 ευρώ.

Προηγούμενο άρθρο Δράση για τις «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» 2024
Επόμενο άρθρο «Καλλιόπη Βέττα: Ήρθε, είδε και απήλθε, αυτοθαυμαζόμενος, ο Πρωθυπουργός στην Π.Ε. Κοζάνης»