Ειδήσεις

Π. Κουκουλόπουλος: «Επιτακτικά ερωτήματα για το έλλειμμα διαφάνειας και τις οργανωτικές αδυναμίες στην ΑΑΔΕ»


Το θολό τοπίο που χαρακτηρίζει τη λειτουργία της ΑΑΔΕ, αναδεικνύει ο Βουλευτής Κοζάνης και Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, σε σχετική  Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή,μαζί με σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα,  προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι παράμετροι αδιαφάνειας στην ΑΑΔΕ είχαν τεθεί, μεταξύ άλλων, και στην Επερώτηση που κατέθεσαν πριν λίγους μήνες,χωρίς επί της ουσίας να απαντηθούν στη Βουλή, ενώ το θέμα απασχόλησε προ ημερών την επικαιρότητα λόγω των συλλήψεων στη ΔΟΥ Χαλκίδας.

Κατ’ αρχάς, πρωταγωνιστικό θέμα που εγείρεται στην Ερώτηση, πάντα σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, είναιη πρακτική δυνατότητα προτεραιοποίησης των υποθέσεων που είχαν χρεωμένες οι υπάλληλοι της ΔΟΥ, ώστε να μπορούν να απειλούν με ελέγχους τους επιχειρηματίες από τους οποίους κατηγορούνται ότι αποσπούσαν χρήματα.Γεννά προβληματισμό πως η εστία διαφθοράς φαίνεται να λειτούργησε, παρά το γεγονός ότι η στόχευση των ελέγχων και η προτεραιοποίησή τους δεν αποτελεί διακριτική ευχέρεια των ελεγκτικών οργάνων, αλλά εμπίπτει σε ένα σύστημα με κεντρικό σχεδιασμό μέσα από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Elenxis της ΑΑΔΕ. Προκύπτει, συνεπώς, το ερώτημα εάν και πως οι υπάλληλοι μπορούσαν να αλλάξουν την προτεραιοποίηση των ελέγχων και εάν αυτό γινόταν εν γνώσει των κεντρικών Υπηρεσιών της ΑΑΔΕ. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι εκκρεμεί η σύσταση νέας Επιτροπής που θα ελέγχει τους ελεγκτές των  Εσωτερικών Υποθέσεων της ΑΑΔΕ, η οποία έχει προβλεφθεί νομοθετικά από το 2021.

Περαιτέρω, μείζονα σημασία φέρει η στελέχωση των θέσεων ευθύνης της ΑΑΔΕ, αφού γίνεται με αποκλειστική ευθύνη του Διοικητή της, όχι μόνο γιατί με δικές του πράξεις επιλέγονται, αλλά και γιατί αυτός έχει ορίσει το πλαίσιοστελέχωσης με δική του Απόφαση.

Τεκμηριώνοντας αναλυτικά τις οργανωτικές αδυναμίες και το έλλειμμα διαφάνειας της ΑΑΔΕ, τονίζεται πως το ΠΑΣΟΚ το 2016 είχε απορρίψει τις διατάξεις σύστασης της ΑΑΔΕ ως Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής εποπτευόμενης από τους πιστωτές της Χώρας και είχε διατυπώσει σοβαρές επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητα και την αποτελεσματικότητα αυτής της επιλογής της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία είχε υπερψηφίσει η ΝΔ.Η λειτουργία της ΑΑΔΕ έκτοτε χαρακτηρίζεται από ανέλεγκτες και εξ αυτού του λόγου ανεξέλεγκτες εξουσίες στον Διοικητή της, με ελάχιστη δημοκρατική λογοδοσία. Για τους ίδιους λόγους, το ΠΑΣΟΚ είχε διατυπώσει στοχευμένη κριτική και στις αλλαγές που επέφερε στη συνέχεια η ΝΔ.

Ο Υπουργός καλείται, λοιπόν, να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις σε 11 ερωτήματα, μεταξύ των οποίων εάν τόσο ο ίδιος όσο και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ μπορούν να εγγυηθούν ότι το εν λόγω φαινόμενο οργανωμένης διαφθοράς είναι μεμονωμένο και δεν υφίσταται και σε άλλες Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ ανά την επικράτεια.

Υπογραμμίζεται, τέλος, η αναγκαιότητα να διαφυλαχθεί και να μην αμαυρωθεί το κύρος των χιλιάδων ευσυνείδητων υπαλλήλων της ΑΑΔΕ, που παρά τις οργανωτικές αδυναμίες, αλλά και τις στρεβλώσεις του φορολογικού συστήματος,υπηρετούν στο τόσο κρίσιμο πεδίο της είσπραξης δημοσίων εσόδων.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙτο πλήρες κείμενο της Ερώτησης.

Προηγούμενο άρθρο Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπογραφή Σύμβασης με το Α.Π.Θ. για τις εργασίες ερευνητικού σκοπού για θέματα λειτουργίας και ασφάλειας της Υψηλής Γέφυρας Σερβίων
Επόμενο άρθρο Όλγα Μαρκογιαννάκη: Είμαι εδώ για να δώσω τη μάχη της γενιάς μου στην Ευρώπη