Ειδήσεις

«Καλλιόπη Βέττα: Ο ελληνικός τουρισμός χρειάζεται άμεσα έναν αποτελεσματικό μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων – Κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης»


Πέντε περίπου χρόνια μετά την κατάρρευση του ταξιδιωτικού κολοσσού της  ThomasCook,το ευρωπαϊκό τουριστικό οικοδόμημα κλυδωνίζεται ακόμη μία φορά από ανάλογη κρίση.

Ο όμιλος ταξιδιώνFTITouristikGmbh (ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη) που δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα με 1.000 περίπου συνεργαζόμενα ξενοδοχεία, κατέθεσε αίτηση έναρξης αφερεγγυότητας.

Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, η εξέλιξη αυτή επηρεάζει συνολικά περίπου 7.500 άτομα στην χώρα μας, τα οποία διαμένουν ήδη σε ξενοδοχεία που βρίσκονται κυρίως στη Ρόδο και την Κρήτη, αλλά και σε μικρότερο βαθμό στην Κέρκυρα, την Κω, την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο.

Παράλληλα, επηρεάζει και τις προκρατήσεις,με ορατό τον κίνδυνο ακύρωσης τους.Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων φορέων, υπολογίζεται ότι αυτές ανέρχονται σε 130.000 δωμάτια. Ειδικότερα, στην Κρήτη, οι προκρατήσεις με συμβόλαια είναι περίπου στις 60.000, στη Ρόδο 30.000, στην Κω20.000 ενώ αρκετές υπάρχουν και σε άλλα τουριστικά μέρη.

Το γεγονός έρχεται να επιβεβαιώσει πόσο ευάλωτος είναι ο ελληνικός τουρισμός απέναντι στις διάφορες κρίσεις και πόσο αναγκαία είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με την σταδιακή απεξάρτησή του από την επιρροή των μεγάλων touroperator.

Επειδή μόνοστην Κρήτη -που αυτή τη στιγμή βρίσκονται περίπου 3.000 τουρίστες-, κινδυνεύουν να χαθούν σχεδόν 100.000 αφίξεις.

Επειδή η διαχείριση της κατάρρευσης του ομίλου ταξιδιών FTITouristikGmbhδεν σταματάει στον επαναπατρισμό και την αποζημίωση των ταξιδιωτών.

Επειδή υπάρχει ανάγκη άμεσης ανάληψης δράσεων από πλευράς Υπουργείου Τουρισμού και ΕΟΤ ώστε να προστατευθεί το τουριστικό brandname της χώρας και να καταδειχθεί ότι ο ελληνικός τουρισμός μπορεί με αποτελεσματικότητα να αντιμετωπίσει ανάλογες κρίσεις και στο μέλλον.

Επειδήυπάρχει κίνδυνος αλληλουχίας καταρρεύσεων σε υγιείς επιχειρήσεις όπωςταξιδιωτικά γραφεία, ξενοδοχείακαι προμηθευτές, με δεδομένο ότι ήδη 300 περίπου ξενοδοχεία είναι επιβαρυμένα λόγω των ανεξόφλητων χρεών ύψους συνολικά 1,8 εκατ. ευρώ του TFIπρος αυτά, από την προηγούμενη χρονιά.

Επειδήπαρά το γεγονός ότι η εταιρεία FTI είναι ασφαλισμένη κατά της αφερεγγυότητας μέσω του Γερμανικού Ταμείου Ταξιδιωτικής Ασφάλισης (DRFS) το οποίο είναι υπεύθυνογια την επιστροφή της τιμής ταξιδιού που καταβλήθηκε στους πελάτες για κάθε απαραίτητο επαναπατρισμό των επισκεπτών, η ασφάλιση αυτή δεν περιλαμβάνει τους πελάτες που δεν έχουν κάνει κράτηση πακέτου διακοπών.

Επειδή,ο ελληνικός τουρισμός προκειμένου να είναι ανταγωνιστικός και ανθεκτικός οφείλει να ανταπεξέρχεται με επιτυχία στην αντιμετώπιση των εκάστοτε κρίσεων

 Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

1.Έχει  εκπονήσει συγκεκριμένο σχέδιο έγκαιρης λήψης αποφάσεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων;  Αν ναι, πότε ο μηχανισμός αυτός ενεργοποιήθηκε και σε ποιες προληπτικές ενέργειεςπροέβη καθώς υπήρχαν προειδοποιητικά μηνύματα για την εξέλιξη αυτή, όπως και στην περίπτωση της ThomasCook;

  1. Έχει εξασφαλισθεί ηασφαλής επιστροφή των ξένων ταξιδιωτών που βρίσκονται στην Ελλάδα; Υπάρχει δυνατότητα να ολοκληρώσουν τις διακοπές τους; Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ήπρόκειται να προβεί το Υπουργείο Τουρισμού για την διευκόλυνση της συγκεκριμένης προοπτικής;
  2. Υπάρχει πρόβλεψη για το τι θα γίνει με τους χιλιάδες ταξιδιώτες,οι οποίοι ανησυχούν για τον ορατό κίνδυνο ματαίωσης του ταξιδιού τους στην Ελλάδα; Σεποιες ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο Τουρισμού προκειμένου να καταστεί δυνατή η υλοποίηση της επίσκεψής τους στην Ελλάδα και να περιοριστούν περαιτέρω δυσμενείς συνέπειες για τις τουριστικές επιχειρήσεις, τους προμηθευτές και τους εργαζόμενους σε αυτές;

4.Καθώς το Γερμανικό Ταμείο Ταξιδιωτικής Ασφάλισης (DRFS), το οποίο είναι υπεύθυνο για την επιστροφή της τιμής ταξιδιού,αποζημιώνει μόνο τους πελάτες που έχουν κάνει κράτησηπακέτου διακοπών, πωςσκοπεύει να αντιμετωπίσει την περίπτωση αποζημίωσης των υπολοίπων πελατών που δεν έχουν επιλέξει αυτή την κράτηση;

5.Με δεδομένο ότι η κακή διαχείριση της κρίσης θα επηρεάσει δυσμενώς την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να προστατευθεί και να ενισχυθεί το brandnameτης χώρας, ως μίας που διαθέτει αποτελεσματικό μηχανισμό διαχείρισης παρόμοιων κρίσεων;

Προηγούμενο άρθρο Πρόσκληση σε τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Βελβεντού
Επόμενο άρθρο Συμμετοχή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο forum για την Ελληνική Γλώσσα και τον Ελληνικό πολιτισμό στη Βοστώνη