Η Δυτική Μακεδονία φιλοξενεί το Διεθνές Συνέδριο “EnoGastroDEST” για τον οινογαστρονομικό τουρισμό


Tags |

Η Εταιρία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας (ΕΤΔΥΜΑ) ως επικεφαλής εταίρος, διοργανώνει την Εναρκτήρια Εκδήλωσης του έργου “EnoGastroDEST”με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτιστικού Τουρισμού (ECTN) των Βρυξελλών, που θα πραγματοποιηθεί από 16 έως 19 Σεπτεμβρίου 2025 στην Καστοριά.

Το EnoGastroDEST αποτελεί πρωτοποριακό πρόγραμμα του Interreg Europe που στοχεύει στη διατήρηση και προώθηση της οινολογικής και γαστρονομικής κληρονομιάς για την ανάπτυξη του βιωματικού και βιώσιμου πολιτιστικού τουρισμού.

Στην εναρκτήρια συνάντηση θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων της Πορτογαλίας, Ρουμανίας, Γερμανίας, Μολδαβίας, Κύπρου, Ουγγαρίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και Ισπανίας. Η εκδήλωση αποτελεί πλατφόρμα ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ υπευθύνων χάραξης πολιτικής, επαγγελματιών τουρισμού, ακαδημαϊκών και ηγετών της βιομηχανίας κρασιού και τροφίμων.

Ομιλήτρια μεταξύ αλλων θα είναι και η Δρ. Πολυτίμη Φαρμάκη, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, η οποία θα παρουσιάσει το όραμα για τον βιωματικό οινογαστρονομικό τουρισμό στην περιοχή.

Πρόγραμμα και Δράσεις

Η Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου θα φιλοξενήσει το κύριο μέρος της εκδήλωσης στο Ενυδρείο της Καστοριάς, με θεματικές ενότητες για την γαστρονομική κληρονομιά, την αμπελουργία και τον οινοτουρισμό. Την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου προβλέπονται μελετητικές επισκέψεις σε οινοποιεία της Δυτικής Μακεδονίας και δικτύωση στη λίμνη της Καστοριάς.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ταυτοποίηση καλών πρακτικών που θα καταγραφούν στη βάση δεδομένων του Interreg Europe, προσφέροντας πολύτιμα εργαλεία για την ανάπτυξη του τουρισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη.

“Στόχος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας είναι να αναδείξουμε τον μοναδικό πλούτο της περιοχής μας και να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες για τους τοπικούς παραγωγούς και επιχειρηματίες”.

Η εκδήλωση αναμένεται να ενισχύσει την τουριστική κίνηση στην περιοχή και να προβάλει τα τοπικά προϊόντα σε διεθνές επίπεδο, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη και τη διατήρηση της πολιτιστικής παράδοσης.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Εταιρία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας (ΕΤΔΥΜΑ)

Διοικητηρίου, Καστοριά 521 00

Τηλέφωνο: 2467 350229

 

Θεοφύλακτος Ζυμπίδης
Πρόεδρος ΕΤΔΥΜΑ

 

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  (η επίσημη γλώσσα είναι η Αγγλική)

Wednesday17September2025–Conference

Venue:Enydrion(Aquarium)ofKastoria

08:30–06:00|Registration

06:00–10:00|OpeningCeremony

  • Welcomeaddressbytheleadpartner,MrTheofylaktosZimbidis,President,West MacedoniaTourismOrganisation“ETDYMA”,Greece.
  • Keynoteaddress-ConnectingPeople,Places,andFlavours:ARegionalVisionfor ExperientialWineCGastronomyTourism,Dr.PolytimiFarmaki,ViceGovernorfor Tourism,Culture,andEnvironmentoftheRegionofWesternMacedonia,Greece- Associated Policy Partner.
  • AddressbyWesternMacedoniaAgrifoodPartnership(tbc),keystakeholder
  • AddressbyMayorofKastoria(tbc).

10:00–10:30|OverviewoftheEnoGastroDESTproject

  • ProjectDevelopment,Aims,WorkPlanandExpectedResults,ManosVougioukas ECTNSecretary-General.
  • IterVitisCulturalRoute:AModelforIntegratingWineintoEurope’sCultural TourismStrategies,EmanuelaPanke,President,IterVitisCulturalRouteofthe CouncilofEurope-Advisorypartner.

10:30–11:00|CoffeeBreak

Anopportunitytomeetfellowdelegates,partnersandstakeholders.

11:00–12:30|Panel1:CulinaryHeritageandGastronomyTourism

Moderator:Tourismplanning,developmentandpolicyexpert,ECTNmember

  • CarlosFernandes,Judgeof theConfraternityofGastronomesofMinho,onbehalfofCIMdoAve,Portugal.
  • GastronomyasaCatalystforLocalDevelopmentandTourism:TheBurdufSiminaManea,DestinationManager,SibiuCounty Tourism Association, Romania.
  • Maritimeheritagemeetsculinarydiversity–Bremerhaven’spathtosustainable ChristinaKlug,CommercialManager,Fischkochstudio,on behalfofExperienceBremerhaven,Germany.
  • GastronomyasaBrand:PromotingMoldovaThroughItsCulinaryTraditions. ElenaStepanov,ExecutiveDirector,NationalInboundandDomesticTourism Association of Moldova ANTRIM, Moldova.

12:30–13:00|DiscussionandConclusions

  • QCA,Generaldiscussion

13:00–14:00|LightLunch

Buffet-stylelunchwithlocalproductsandrecipes.

14:00–15:30|Viticulture,EnologicalHeritageandWineTourism

Moderator:EmanuelaPanke,PresidentofIterVitis,Advisorypartner

  • WineCGastronomyinthePaphosRegion-ExploringLocalWines,FlavorsC Culture.StefanosHadjioannou,Officer,PafosChamberofCommerce and Industry,Cyprus.
  • Villány-SiklósWineRoute:PreservationandPromotionofEnologicaland NoémiSárszegi,ProjectManager,ChamberofCommerceand IndustryofPécs-Baranya,Hungary.
  • ViticulturalandWineRegionofHerzegovinaandWineTourisminthe

Herzegovina-NeretvaCanton.KrešimirMilićević,Seniorassociate,TouristBoard ofHerzegovina-NeretvaCanton,BosniaandHerzegovina.

  • Granada,Spain(tbc).
  • QCA,Generaldiscussion.

15:30–16:00|CoffeeBreak

Informaldiscussionsamongstprojectpartnersandstakeholders

16:00–17:30|Discussion,ConclusionsandtheWayForward

Moderator:ManosVougioukas,ECTNSecretary-General

  • ConclusionsonEnoHeritageandWine
  • General
  • Overall
  • Theway