Ειδήσεις

Το μήνυμα του Δημάρχου Βοΐου κ. Χρήστου Ζευκλή για τη επέτειο των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης


25η Μαρτίου 2021

Χωρίς καμία υπερβολή είναι μία πραγματικά ξεχωριστή μέρα!

Η Χριστιανοσύνη γιορτάζει την αναγγελία της χαρμόσυνης είδησης της επικείμενης γέννησης του Ιησού Χριστού. Τον ερχομό της ελπίδας για ολόκληρο τον κόσμο.

Σαν σήμερα, ακριβώς πριν διακόσια χρόνια η Φιλική Εταιρία αποφάσισε ότι θα έπρεπε να ξεσπάσει η Ελληνική Επανάσταση και τότε σχεδόν ξεκίνησε δημιουργώντας την ελπίδα σε κάθε υπόδουλο Έλληνα.

Είναι μια μέρα ελπίδας λοιπόν!

Ως Έλληνες από το 1821 μέχρι σήμερα, περάσαμε αμέτρητες φουρτούνες. Τέσσερις εμφυλίους, επτά πολέμους και δύο εθνικές τραγωδίες.Και όμως αντέξαμε. Με στυλωμένα τα πόδια μας πολεμάμε τον αόρατο εχθρό της πανδημίας και δεν αφήνουμε την αλαζόνα Τουρκία να πραγματοποιήσει τις απειλές της.
Ανατρέχοντας στην ιστορία μας τα τελευταία 200 χρόνια πάντα καταλήγουμε στο ίδιο συμπέρασμα το όποιο πρέπει να επαναλαμβάνουμε και να μην το ξεχνάμε όταν βρισκόμαστε σε ήρεμα νερά ή σε περιόδους ενθουσιασμού.

Πάρα πολλά μπορούν να επιτύχουν οι Έλληνες όταν μεταξύ τους υπάρχει η ομόνοια και πολύ πιο εύκολα μπορούν αυτά να τα καταστρέψουν όταν έρχεται η διχόνοια, «η δολερή» όπως την αποκάλεσε ο Διονύσιος Σολωμός στον «Ύμνο προς την Ελευθερία».

Το Βόιο περίμενε άλλα περίπου εκατό χρόνια για να ελευθερωθεί. Οι συνθήκες εξάλλου δεν ήταν εδώ το ίδιο ευνοϊκές. Παρόλα αυτά, πολλοί Βοϊώτες κατέβηκαν στην νότια Ελλάδα για να συνδράμουν στον ιερό αγώνα δίνοντας το αίμα τους, ακόμα και την ζωή τους.

Οι πραματευτάδες μας, πριν το ’21 ήταν αυτοί που κατά την παραμονή τους στην νότιο – ανατολική Ευρώπη αντιλήφθηκαν της ευεργετικές συνέπειες της μόρφωσης. Από την πρώτη στιγμή που απέκτησαν χρήματα έκαναν δωρεές για να ανοίξουν σχολεία στον τόπο τους για να δημιουργηθούν τυπογραφεία και να μοιραστούν βιβλία στους Έλληνες σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη προσφορά του τόπου μας στο 21.

Βοήθησε να αναπτυχθούν τα γράμματα. Τα γράμματα ήταν ο σπόρος για το 21.

Ένα επιπλέον ιστορικό συμπέρασμα που ιδιαίτερα εμείς δεν πρέπει να ξεχνάμε!

Χρόνια Πολλά σε όλους μας!

Ο καθένας μας να βρει μια νέα ελπίδα για μια ακόμη καλύτερη μέρα.

Για μια ακόμη καλύτερη Ελλάδα!

Προηγούμενο άρθρο Η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη συμμετέχει στο ψηφιακό αρχείο 1821 που υλοποιεί το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες
Επόμενο άρθρο Έξι Τράπεζες συμμετέχουν στο Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας