Ειδήσεις

21 δράσεις του Δήμου Εορδαίας με αφορμή την συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης


Τον συμβολικό αριθμό των 21 συνολικά δράσεων περιλαμβάνουν οι εκδηλώσεις του Δήμου Εορδαίας, με αφορμή την συμμετοχή του στο «Ελλάδα 2021», με τις οποίες θα τιμηθεί η επέτειος 200 χρόνων από την 25η Μαρτίου του 1821 και την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Τιμώντας τον ηρωικό αγώνα της ανεξαρτησίας, ο Δήμος Εορδαίας σχεδίασε έναν κύκλο συντονισμένων δράσεων, οι οποίες θα υλοποιηθούν κατά τη διάρκεια του φετινού επετειακού έτους.

Κεντρικός στόχος των δράσεων μας είναι η ανάδειξη και η προβολή των τοπικών προσωπικοτήτων και ηρώων, που σημάδεψαν ανεξίτηλα τον εθνικό μας αγώνα. Με το βλέμμα σταθερά προσηλωμένο στο μέλλον συνθέτουμε τις ψηφίδες της τοπικής μας ιστορίας με έμφαση στις δράσεις για την ενίσχυση της ιστορικής αυτογνωσίας της νέας γενιάς.

Αναλυτικά το καλεντάρι των επετειακών εκδηλώσεων, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει από το Μάρτιο και αναμένεται να ολοκληρωθούν τέλος  Οκτωβρίου του 2021, έχει ως εξής :

 

Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων Δ. Εορδαίας για το Ελλάδα 2021

  

Μάρτιος 2021

17 Μαρτίου – 9 Ιουνίου 2021

 • Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας  και το Αναγνωστικό Δίκτυο Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πτολεμαΐδας σχεδιάζουν ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας,  με τίτλο:” Ιστορίες που φοράνε, τσαρούχια!”

 

25η Μαρτίου 2021

Ο Δήμος Εορδαίας διανείμει:

 • Τετράδιοσε όλους τους μαθητές δημοτικών και γυμνασίων του Δήμου με ιστορικά στοιχεία της Ελληνικής Επανάστασης με στόχο την ανάδειξη της συμβολής του οπλαρχηγού και φιλικού Ιωάννη Φαρμάκη από τη Βλάστη, ο οποίος μεταξύ άλλων ήταν από τους πρωτεργάτες της έναρξης της επανάστασης στη Μολδοβλαχία.
 • Αφίσασε μουσαμά (σε όλα τα σχολεία του Δήμου), με προσωπογραφία του ήρωα, οπλαρχηγού Ιωάννη Φαρμάκη.

 

Μάρτιος – Απρίλιος 2021

28 Μαρτίου – 15 Απριλίου 2021

 • Προσωπογραφίες ηρώων της Επανάστασης του 1821 σε ΚΑΦΑΟ της πόλης, από την ζωγράφο Ντανιέλα Νικόλοβα – Σιδηροπούλου.

 2 – 4 Απριλίου 2021

 • Τριήμερες Ανοιξιάτικες Δράσεις για τη φύση και τα αδέσποτα ζώα. Δενδροφυτεύσεις και ενημέρωση για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και την 75ηεπέτειο από την ίδρυση του Ο.Η.Ε. .

Ιούνιος 2021

27 Ιουνίου 2021

 • Μαγνητοσκοπημένη Συναυλία του Βαρβούτειου Δημοτικού Ωδείου Πτολεμαΐδας.

 

Αύγουστος 2021

26, 27, 28 Αυγούστου 2021

 • Εκδηλώσεις οι οποίες θα περιλαμβάνουν: προβολή ταινίας από την Κινηματογραφική Λέσχη Πτολεμαΐδας, παρουσιάσεις βιβλίων, Έκθεση ζωγραφικής από τον Σύλλογο Εικαστικών, Έκθεση φωτογραφίας από την Φωτογραφική Ομάδα και μικρά θεατρικά στο δρόμο από τους Θεατρικούς Συλλόγους της πόλης μας.

 

Σεπτέμβριος 2021

 

1-15 Σεπτεμβρίου 2021

 • Χάρτινο το ΄21 – Έκθεση έργων από χαρτί που συνομιλούν με την ελληνική προφορική παράδοση, δράση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πτολεμαΐδας. (Η συγκεκριμένη έκθεση θα φιλοξενηθεί μέσα στο Νοέμβριο του 2021 σε βιβλιοθήκες και μουσεία της Ελλάδας).

15 Σεπτεμβρίου 2021

 • Ημέρα μαθητικής δράσηςμε θέμα «Η Ελευθερία μέσα από τα μάτια των παιδιών» Η 15η Σεπτεμβρίου είναι η Διεθνής ημέρα δημοκρατίας και επιλέχθηκε για να κινητοποιηθούν οι μαθητές των σχολείων της Εορδαίας με προβολή επιλεγμένων ταινιών και στη συνέχεια να παράγουν αβίαστα με επικοινωνιακούς τρόπους που αυτοί θα επιλέξουν το μήνυμά τους. Στη συνέχεια θα γίνει έκθεση των μαθητικών έργων (ζωγραφιές, αφίσες κτλ).

 

18 Σεπτεμβρίου 2021

 • Εκδήλωση με θέμα «Η συμβολή του Ιωάννη Φαρμάκη στην ελληνική επανάσταση» στη Βλάστη, συνδιοργάνωση με το Σύλλογο Βλατσιωτών Πτολεμαΐδας.
 • Αδελφοποίηση με την Κοινότητα Λιβάδι Ελασσόνας.

19 Σεπτεμβρίου 2021

 • Αποκαλυπτήρια τρίπτυχου ψηφιδωτού με Αλέξανδρο Υψηλάντη- Γιωργάκη Ολύμπιο και Ιωάννη Φαρμάκη. Στην συνέχεια θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους και σχολές χορούς.

Οκτώβριος 2021

1,2,3 Οκτωβρίου 2021

 • Παρουσίαση του έργου του εκπαιδευτικού Π. Δημόπουλου με τίτλο «Τρούλος»από το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας.

1 – 15 Οκτωβρίου 2021

 • Έκθεση ζωγραφικής με θέμα «Μορφές του 1821»με έργα της ζωγράφου Γλύκας Διονυσοπούλου, στο Μουσείο Πτολεμαΐδας.

5 – 15 Οκτωβρίου 2021

 • Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας συμμετέχει στη διαδημοτική συνεργασία 18 βιβλιοθηκών της Μακεδονίας με τίτλο: “1821: Οι Βιβλιοθήκες της Μακεδονίας στην τοπική ιστορία”.

 

9 Οκτωβρίου 2021

 • Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας ομιλία με θέμα: «Η συμβολή των γυναικών στην ελληνική επανάσταση του 1821»με ομιλήτρια την κ. Σοφία Τάχου-Ηλιάδου. Την εκδήλωση πλαισιώνουν το Βαρβούτειο Δημοτικό Ωδείο Πτολεμαΐδας.

 

10 Οκτωβρίου 2021

 • Εκδήλωση-Ομιλία από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Εορδαίας πατήρ Αυγουστίνο με θέμα:«Η επανάσταση μέσα από κείμενα κληρικών». Την εκδήλωση πλαισιώνει η χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Εορδαίας.
 • «Άξιον Εστί» Συναυλία Ωδείου με την πολυφωνική χορωδία μαθητών και καθηγητών του Βαρβούτειου Δημοτικού Ωδείου Πτολεμαΐδας.

 

9 – 15 Οκτωβρίου 2021

 • Έκθεση Ζωγραφικής – Αγιογραφίας ψηφιδωτών (μορφές ηρώων) Γιάννη – Όλγας Παπαδοπούλου, στο Μουσείο Πτολεμαΐδας.

15,16,17 Οκτωβρίου 2021

 • Θεατρικό από το 5οΓυμνάσιο Πτολεμαΐδας, με θέμα τον αγώνα των Ελλήνων στην Ελληνική Επανάσταση.

 

23 – 24 Οκτωβρίου 2021

 • Θεατρικό από τον Μικρασιατικό Σύλλογο Πτολεμαΐδας, με τίτλο : «Εμμανουήλ Παπάς, ο Μακεδόνας Επαναστάτης του 1821».

 

Όλες οι παραπάνω εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τηρουμένων όλων των απαραίτητων μέτρων πρόληψης και αποφυγής της διασποράς της Covid-19, καθώς και των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων. Οι δε ανακοινωθείσες ημερομηνίες δύνανται να τροποποιηθούν,  αν απαιτηθεί λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης στις συγκεκριμένες περιόδους και με γνώμονα πάντα τις ισχύουσες διατάξεις και τις κυβερνητικές αποφάσεις.

 

Προηγούμενο άρθρο εκίνησαν οι υποβολές αιτήσεων για το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας: «Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, Επικοινωνία και Ηγεσία»
Επόμενο άρθρο Webinar: Πλανητική Γεωλογία στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα: η αναζήτηση των υλικών και η έρευνα της αστροβιολογίας