Ειδήσεις

Αντικατάσταση αδειών οδήγησης ψηφιακά και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας


Διαθέσιμες και για τις δεκατρείς Περιφέρειες είναι από την Πέμπτη 27 Μαΐου 2021, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι υπηρεσίες για τις άδειες οδήγησης μέσω του gov.gr. Τα συναρμόδια υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υποδομών και Μεταφορών προχώρησαν στην περαιτέρω επέκταση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και στις υπόλοιπες οκτώ Περιφέρειες της χώρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική διαπιστωτική πράξη του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη, οι πολίτες στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας, θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για αντικατάσταση του εντύπου άδειας οδήγησης, αλλά και για έκδοση αντιγράφου άδειας οδήγησης, λόγω φθοράς, απώλειας ή κλοπής μέσω μιας απλής διαδικασίας.

Η δράση υπάγεται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών (Ε.Π.Α.Δ.) και υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών. Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι που υπάγονται στην περιοχή αρμοδιότητας των Υπηρεσιών Μεταφορών και Επικοινωνιών των Π.Ε. των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα, μέσα από μια απλή διαδικασία, να προβούν ψηφιακά σε:

  • Αντικατάσταση άδειας οδήγησης με νέου τύπου
  • Έκδοση αντιγράφου άδειας οδήγησης λόγω φθοράς
  • Έκδοση αντιγράφου άδειας οδήγησης λόγω κλοπής ή απώλειας

 

Η διαδικασία γίνεται σε 3 βήματα:

1Ο ΒΗΜΑ: Οι πολίτες εισέρχονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών https://drivers-vehicles.services.gov.gr με τους κωδικούς Taxisnet. Καταχωρούν ψηφιακά την αίτηση και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ενώ μπορούν και να προβούν στην πληρωμή του αντίστοιχου παραβόλου.

2Ο ΒΗΜΑ: Οι Διευθύνσεις Μεταφορών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αποστέλλουν ψηφιακά όλα τα στοιχεία στη Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας (ΑΕΑ).

3Ο ΒΗΜΑ: Οι πολίτες καλούνται να παραλάβουν το νέο έντυπο αυτοπροσώπως ή μέσω εξουσιοδοτημένου προσώπου ή ζητώντας να τους αποσταλεί με courier.

 

Με την πανελλήνια κάλυψη, μετασχηματίζεται πλήρως η εμπειρία των πολιτών στις καθημερινές τους συναλλαγές με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και τίθεται οριστικό τέλος σε μια σειρά από γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούσαν από τους πολίτες αναμονή σε μια σειρά από ουρές.

Ταυτόχρονα, με την ψηφιοποίηση των διαδικασιών, αποσυμφορούνται από διοικητικά βάρη 59 Διευθύνσεις Μεταφορών με 84 Τμήματα Αδειών Οδήγησης και 411 υπαλλήλους-χειριστές των υπηρεσιών, εξοικονομώντας πολύτιμους πόρους, αλλά και χρόνο.

Οι νέες υπηρεσίες για τις άδειες οδήγησης αναπτύσσονται στη βάση του Μνημονίου Συνεργασίας που έχουν συνάψει τα υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η δράση υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών (Ε.Π.Α.Δ).

Προηγούμενο άρθρο Ίδρυση Μονάδας Ψυχικής Υγείας (Κέντρο Ημέρας Ενηλίκων, Εφήβων και Παιδιών) στην Κοζάνη από το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας και Ερευνών
Επόμενο άρθρο Συνάντηση του Δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα με την Πρέσβη της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης Milica Ristovic Krstic