Ειδήσεις

Με 3 έργα η αντιπλημμυρική θωράκιση στο Καστανόδασος Εμπορίου


Τη ριζική ανακατασκευή των γεφυρών και των αγωγών στο Καστανόδασος Εμπορίου, μελέτησε η Δ/νση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Κοζάνης για να δώσει οριστική λύση στο μακροχρόνιο πρόβλημα των πλημμυρών της περιοχής, που προέκυψε για άλλη μια φορά λόγω των βροχοπτώσεων του Ιανουαρίου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γρηγόρης Τσιούμαρης που επισκέφτηκε τότε άμεσα τις πλημμυρισμένες περιοχές του κάμπου της Δυτικής Εορδαίας (https://kozani.pdm.gov.gr/periodeia-stis-plimmyrismenes-perioches-toy-kampoy-tis-dytikis-eordaias-toy-antiperifereiarchi-kozanis/)με κλιμάκιο μηχανικών της Π.Ε. Κοζάνης (κα Βάγια Στωϊκού και κ. Απόστολο Στάμο),  υποσχέθηκαν στον Πρόεδρο κ. Σάκη Μπόζια προτεραιότητα για να τελειώσουν οι διαδικασίες (μελέτη – κατασκευή) στις αρχές του φθινοπώρου.

Έτσι λοιπόν η μελέτηήρθε στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 3ης Ιουνίου 2021 κι εγκρίθηκε ομόφωνα ο τρόπος δημοπράτησης με συνοπτικό διαγωνισμό του έργου, προϋπολογισμού 69.600,00€ με Φ.Π.Α..

Να υπενθυμίσουμε ότι σε κάθε ισχυρή βροχόπτωση στην περιοχήσυμβαίνει υπερχείλιση των υδάτων του ρέματος, πλημμυρίζοντας τους γύρω δρόμους και τις όμορες ιδιοκτησίες, καθιστώντας αδύνατη ακόμα και τη μετάβαση των κατοίκων στις κατοικίες τους.

Οι εργασίες που προβλέπονται να εκτελεστούν με την παρούσα μελέτη, αφορούν τηνκατασκευή νέων τεχνικών άνω διάβασης στο ρέμα ≪Καστανόδασος≫ στοΔ.Δ.Εμπορίου, αφούπρώτα καθαιρεθούν ταυφιστάμενα δίδυμα σωληνωτά Φ600, τα οποία έχουν πολύ μικρήπαροχετευτικότητα σε σχέση με το μέγεθος της απορροής του υδατορέματος και συχνάυπερχειλίζουν δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην περιοχή.

Το πρώτο τεχνικό έργο αφορά την κατασκευή κιβωτοειδούς οχετού με πτερυγότοιχους σταανάντη του ρέματος με σκυρόδεμα Ο/Σ C20/25, μήκους 6m και καθαρήδιατομή 2,0m (πλάτος) x 1,0m (ύψος).

Το δεύτερο τεχνικό αφορά την κατασκευή κιβωτοειδούς οχετού με σκυρόδεμα Ο/Σ C20/25. Θα έχει μήκος 23,5m και επίσης καθαρή διατομή 2,0-2,5m (πλάτος) x 1,0-1,5m(ύψος), ώστε να προσαρμόζεται στο υφιστάμενο κανάλι του ρέματος.

Το τρίτο τεχνικό αφορά την κατασκευή δίδυμου σωληνωτού Φ1200 εγκιβωτισμένου σεσκυρόδεμα C12/15, μήκους 12m.

Προηγούμενο άρθρο Δήμαρχος Βοΐου – Προβλήματα και προκλήσεις από την διείσδυση των ΑΠΕ στην περιοχή του Ασκίου στο Βόιο
Επόμενο άρθρο Τηλεδιάσκεψη του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γ. Κασαπίδη με το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας