Ειδήσεις

Το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας διοργανωτής στις Διεθνείς Περιπατητικές Συναντήσεις/Συνέδριο «Το Περπάτημα ως Ερώτημα»


Ποιά ερωτήματα εγείρει το περπάτημα; Ποιά ερωτήματα συνήθως διερευνά το περπάτημα; Ποιός περπατά; Ποιός επιλέγει να περπατήσει; Ποιός εξαναγκάζεται να περπατήσει; Ποιός μπορεί να περπατήσει; Ποιός δεν μπορεί;

Στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών όλοι όσοι ενδιαφέρονται για το περπάτημα ως τέχνη, θα συναντηθούν σε ένα υβριδικό γεγονός δύο εβδομάδων με περιπατητικές διαδικασίες και ομιλίες από 140 και πλέον καλλιτέχνες και στοχαστές τόσο σε διαδικτυακό σχήμα όσο και με φυσική παρουσία στις Πρέσπες και σε 9 HUBs (κόμβους) από όλο τον κόσμο.

 Οι Διεθνείς Συναντήσεις/Συνέδριο με θέμα «Το Περπάτημα ως Ερώτημα» θα πραγματοποιηθούν από την Κυριακή 4 Ιουλίου έως την Κυριακή 11 Ιουλίου στις Πρέσπες με ένα διαδικτυακό μέρος έως τις 17 Ιουλίου  και διοργανώνονται από το Τμήμα Εικαστικών και εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΤΕΕΤ) σε συνεργασία με το Made of Walking (VIII) / the Milena principle and Walk Listen Create. Οι Διεθνείς Συναντήσεις/Συνέδριο του 2021 αποτελούν τη δεύτερη διεθνή περιπατητική διαδικασία που λαμβάνει χώρα στις Πρέσπες. Οι πρώτες διοργανώθηκαν το 2019.

Οι Πρέσπες θα μεταμορφωθούν σε ένα καλλιτεχνικό κέντρο διεθνούς δραστηριότητας όπου οι εξ’ αποστάσεως και οι δια ζώσης εννοιολογήσεις του περπατήματος θα αποκτήσουν νέα νοήματα και διάσταση. Η Περιπατητική Τέχνη καθίσταται ένα εργαλείο αυτο-ενδυνάμωσης, κοινωνικής συμμετοχικότητας και ένα αποφασιστικό εργαλείο σύγχρονης δημιουργικότητας. Αυτό το μοναδικό εικαστικό γεγονός, το μεγαλύτερο μετά την έλευση τη πανδημίας στην Ελλάδα, καθορίζει ένα καινούριο τρόπο για την καθιέρωση ενός καλλιτεχνικού γεγονότος που λειτουργεί ως ένα ανοικτό εργαλείο ιδεών που βασίζεται στη δημιουργία, στην επικοινωνία και στην κατανόηση του μέρους/τόπου και των κοινοτήτων του.

 

Καλλιτέχνες και ερευνητές σε σχεδόν εκατό δραστηριότητες.

 Κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων διεξαγωγής αυτών των συναντήσεων λαμβάνουν χώρα πενήντα περιπατητικές διαδικασίες (επιτόπιες και υβριδικές) δεκαπέντε audio walks (στις Πρέσπες και εξ’ αποστάσεως), είκοσι διαδικτυακά γεγονότα (περιπατητικές διαδικασίες, ομιλίες και στρογγυλά τραπέζια). Οι περίπατοι στην περιοχή των Πρεσπών καθώς και το τριήμερο Συνέδριο συνδυάζονται με τις δράσεις εννέα κόμβων σε τρεις ηπείρους (στη Χιλή, Αργεντινή, Βραζιλία, ΗΠΑ, Καναδά, Ηνωμένο Βασίλειο, Κορσική, Σαρδηνία, Κύπρο) ανάγοντας την σχεσιακή περιπατητική διαδικασία, σε ένα παγκόσμιο γεγονός.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναδειχθεί το περπάτημα ως μια συλλογική και συνεργατική διαδικασία με περισσότερους από εκατό περιπάτους σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια μόλις δύο εβδομάδων.

Οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες εκπροσωπούν τριάντα εννιά (39) πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και Ιδρύματα.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Website: http://icowaf.eetf.uowm.gr/

Facebook:https://www.facebook.com/WAC-Walking-Arts-Encounters-Conference-110510734595955

Program: https://walklistencreate.org/walkingevent/walking-as-a-question/

Προηγούμενο άρθρο Δήμος Βοΐου: Ασφαλτόστρωση εσωτερικού οδικού δικτύου στην Σιάτιστα
Επόμενο άρθρο Αρνητικά όλα τα rapid tests στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης