Ειδήσεις

Ομιλία του Βουλευτή Π.Ε. Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό του Ελληνικού Κτηματολογίου, τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες και την ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης


«Θα είναι σα να έχουμε κτηματολόγιο, αλλά δεν θα έχουμε», προφήτεψε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να εξηγήσει την επί της αρχής, ακόμα, απόρριψη από το κόμμα του ενός νομοσχεδίου, που ξεκάθαρα δίνει λύσεις σε προβλήματα και κάνει καλύτερη τη ζωή των πολιτών.

Όχι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν ανακάλυψε τον τροχό ο επισπεύδων υπουργός, με την συζητούμενη νομοθετική πρωτοβουλία. Απλά, αφαιρεί τα εμπόδια από μπροστά του και τον αφήνει να κυλήσει.

Και ναι, ο συλλογισμός είναι τόσο απλός, ώστε να διερωτάται κανείς, πως δεν το είχαμε σκεφτεί από την αρχή.

Ποιο είναι το πρόβλημα; Ότι σήμερα, η διαδικασία κτηματογράφησης προϋποθέτει πολλά και χρονοβόρα στάδια και την εκκαθάριση όλων των διαφιλονικούμενων ιδιοκτησιών ή δικαιωμάτων, προκειμένου να εκδοθεί η διαπιστωτική πράξη περαίωσης και να γίνουν οι εγγραφές στα κτηματολογικά βιβλία.

Ποια είναι η ιδέα; Ότι δε μπορεί το 2%, έστω το 10% κατά την αντιπολίτευση, των αμφισβητούμενων δικαιωμάτων, να κωλυσιεργεί τη διαδικασία για το υπόλοιπο 98% -έστω και για το 90%- των ακινήτων μίας περιοχής, που δεν έχουν καμία εκκρεμότητα.

Το γεγονός αυτό προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις και κόστη στους πολίτες, και αποτελεί αναπτυξιακό εμπόδιο για τη χώρα.

Ποια είναι η προτεινόμενη λύση; Μετά την υποβολή των εγγραπτέων δικαιωμάτων και την ανάρτηση, να ακολουθούν οι αιτήσεις διόρθωσης, να εξετάζονται τα πρόδηλα και μη  σφάλματα, να αναμορφώνονται βάσει αυτών οι κτηματολογικοί πίνακες και τα διαγράμματα, ενώ, σε όσες περιπτώσεις εξακολουθεί να υπάρχει αμφισβήτηση, η διαφορά να διαβιβάζεται στις επιτροπές επίλυσης, χωρίς, όμως, αυτό να κωλύει την  περαίωση της κτηματογράφησης.

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Η επιτάχυνση και η απλοποίηση των διαδικασιών. Έτσι, ενδιαφερόμενοι πολίτες και επαγγελματίες (δικηγόροι, μηχανικοί) θα έχουν άμεση και δωρεάν πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Κτηματολογίου, δηλαδή στην εξ΄ αποστάσεως λήψη πιστοποιητικών και την υποβολή αιτήσεων για την καταχώριση πράξεων.

Εξάλλου, με τη σημείωση όλων των εκκρεμών αμφισβητήσεων στα κτηματολογικά φύλλα, κάθε ενδιαφερόμενος θα είναι σε θέση να γνωρίζει αν ένα ακίνητο διεκδικείται και πόσο βάσιμη είναι η σχετική αμφισβήτηση.

Ποιες άλλες διευκολύνσεις προβλέπονται στο Σ/Ν;

  • Πρώτα απ΄ όλα η παράταση κατά ένα έτος (έως 31-12-2022) στην προθεσμία για τη διόρθωση ανακριβών πρώτων εγγραφών. Πρόκειται για απολύτως αναγκαία ρύθμιση, ώστε οι πολίτες να διορθώσουν τυχόν σφάλματα, ενόψει μάλιστα των σοβαρότατων συνεπειών του νόμου.
  • Η δυνατότητα διόρθωσης σφαλμάτων με τη διαδικασία της διαμεσολάβησης.
  • Ο θεσμός του κτηματολογικού εφέτη και η επιμόρφωση των κτηματολογικών δικαστών.
  • Η αντιστροφή του βάρους των αντιρρήσεων στη διόρθωση πρόδηλων σφαλμάτων, σε δικαιώματα «αγνώστου ιδιοκτήτη», στο Δημόσιο και μάλιστα σε σφιχτή προθεσμία 60 ημερών από την επίδοση της σχετικής αίτησης.

Μετά την παρέλευση της προθεσμίας, υπό τις προϋποθέσεις του νόμου, η συναίνεση του Δημοσίου θα τεκμαίρεται και ο Προϊστάμενος του Κτηματολογικού Γραφείου θα πρέπει, να προβαίνει στη διόρθωση.

Η εξέλιξη αυτή ενισχύει την ευθύνη του κράτους απέναντι στον πολίτη και θα αποτρέψει πολλές προσφυγές στη δικαιοσύνη.

Είναι φανερό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι οι εισαγόμενες ρυθμίσεις αποτελούν το απόσταγμα της εμπειρίας από τις δυσλειτουργίες του συστήματος κτηματογράφησης, τις οποίες αντιμετωπίζουν χρηστικά και αποτελεσματικά και θα φέρουν πιο γρήγορα και πιο κοντά στον πολίτη τους καρπούς αυτού του τεράστιου έργου, που ονομάζεται Ελληνικό  Κτηματολόγιο.

  • Πάμε τώρα στην άλλη καινοτομία, στον Ηλεκτρονικό Φάκελο Ακινήτου.

Ένα εργαλείο που θα επιτρέπει να γίνεται η μεταβίβαση ενός ακινήτου, απλά και γρήγορα, από το συμβολαιογραφείο, χωρίς να αναγκάζονται οι συμβαλλόμενοι σε μετακινήσεις και αναζητήσεις πιστοποιητικών.

Μέσω της διαλειτουργικότητας των μητρώων του Δημοσίου, 17 πιστοποιητικά θα χορηγούνται ηλεκτρονικά, γεγονός που θα διευκολύνει και θα επιταχύνει σε μεγάλο βαθμό τη διαδικασία.

  • Εξάλλου, το Κτηματολόγιο ενισχύεται κι από τις ρυθμίσεις για τη σύναψη συνεργασιών με το ΤΕΕ και από τη δημιουργία Μητρώου Διαπιστευμένων Μηχανικών

Ποιοι ωφελούνται απ΄ όλα αυτά;

Οι πολίτες και η χώρα συνολικά. Τα αποτελέσματα αναμένονται ιδιαίτερα ευεργετικά:

  • Εξοικονόμηση χρόνου και πόρων
  • Ασφάλεια στις συναλλαγές.
  • Αναβάθμιση της χώρας στις διεθνείς κατατάξεις.
  • Δημιουργία ακόμα πιο φιλόξενου περιβάλλοντος για επενδύσεις και θέσεις εργασίας

Ας δούμε όμως και τις νέες υπηρεσίες που εντάσσονται στο ψηφιακό κράτος.

  • Τις υπηρεσίες myAuto και Audit-Car, οι οποίες θα διαθέτουν σε ιδιοκτήτες οχημάτων και σε ελεγκτικές υπηρεσίες, αντίστοιχα, σημαντικά στοιχεία για κάθε όχημα: για την άδεια κυκλοφορίας, την καταβολή των τελών, την περίοδο της ασφαλιστικής κάλυψης, τη θέση σε ακινησία και την ένταξη στο Μητρώο Κλεμμένων Οχημάτων.
  • Την υπηρεσία myPhoto, για την ηλεκτρονική αποστολή σε δημόσιους φορείς φωτογραφίας ή υπογραφής, για τη διεκπεραίωση μιας υπόθεσης, με τις απαραίτητες εγγυήσεις, από πιστοποιημένους φωτογράφους, και φυσικά μόνο με τη συγκατάθεση του ενδιαφερόμενου πολίτη.
  • Και τέλος, τη νομοθετική αναγνώριση της ψηφιοποιημένης ιδιόχειρης υπογραφής που βάζουν οι πολίτες στα ΚΕΠ σε ένα tablet, όπως κάνουν σε μία τράπεζα ή σε μία ιδιωτική επιχείρηση.

Πρόκειται, πραγματικά, για φρέσκες εφαρμογές που θα προσθέσουν ψηφίδες στον ψηφιακό χάρτη της χώρας. Στο άλμα που έχουμε πετύχει, από τις 8,8 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συναλλαγές το 2018, στα 300 εκατομμύρια που αναμένονται για φέτος, μέχρι τη λήξη του έτους.

Όμως, εξίσου σημαντικές είναι και οι προβλέψεις για το «Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων», ενόψει της μεγάλης αύξησης που εμφανίζει ο αριθμός νέων παραγωγών στη χώρα μας, αποτέλεσμα των αλλαγών που επέφερε στο θεσμικό πλαίσιο η σημερινή κυβέρνηση.

Με τις εισαγόμενες βελτιώσεις, η Ελλάδα θα γίνει ακόμα πιο φιλόξενος προορισμός για κινηματογραφικές και άλλες παραγωγές, που εκτός των άμεσων οικονομικών αποτελεσμάτων, ενισχύουν τη διεθνή εικόνα της χώρας και το τουριστικό και επενδυτικό σήμα μας.

Ξεκίνησα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,  με την προφητεία του συναδέλφου, θα κλείσω με μία δική μου.

Ότι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δε διορθώσει την προδήλως εσφαλμένη τακτική της στείρας αντιπαράθεσης, όπως κάνει και σήμερα, σε μία περίοδο μάλιστα που για πρώτη φορά η πατρίδα μας μπορεί και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον, θα συνεχίσει για καιρό να βρίσκεται στα έδρανα της αντιπολίτευσης, ίσως, όμως, όχι της αξιωματικής.

Ευχαριστώ πολύ.

 

Το βίντεο της ομιλίας:

https://www.youtube.com/watch?v=kLH3qpOc9Y8

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Δήμος Εορδαίας διαθέτει κλιματιζόμενους χώρους στην Πτολεμαΐδα για την προστασία των ευάλωτων πολιτών από τον καύσωνα
Επόμενο άρθρο Δήμος Κοζάνης: Αυξημένη φροντίδα σε ευπαθείς ομάδες κατά τη διάρκεια του καύσωνα