Ειδήσεις

Μ. Παπαδόπουλος: Επιστολή προώθησης επιστολής Αντιπεριφερειάρχη για παράταση του δικαιώματος εργασίας των εργατών γης


Με επιστολή  του ο βουλευτή ΠΕ Κοζάνης Μιχάλης Γ. Παπαδόπουλος, προς  στήριξη και προώθηση της επιστολής  του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Άμπα Βασίλειου ζητά την παράταση του δικαιώματος εργασίας και πέραν των 90 ημερών των εργατών γης.

Αναλυτικά:

         

Προς: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

                                                                                     κ. Σπυρίδων _ Παναγιώτη Λιβανό

 

Κύριε Υπουργέ,

Σε συνέχεια της Α.Π. οικ. 126651/20-08-2021 επιστολής του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Άμπα Βασίλειου με θέμα:«Παράταση του δικαιώματος εργασίας και πέραν των 90 ημερών των εργατών γης»,ζητάμετις άμεσες ενέργειες από μέρους σας, για την θετική έκβαση αυτού.

Ειδικότερα, σας προωθούμε την επιστολή του κ. Άμπα και ζητάμε ναγίνουν από μέρους σας όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να παραταθεί το δικαίωμα εργασίας και πέραν των 90 ημερών, τόσο για αυτούς που επιθυμούν να επανέλθουν όσο και για αυτούς που είναι ήδη στη χώρα, καθόσον οι ανάγκες για εργατικά χέρια συνεχίζουν να είναι μεγάλες.

Χρειαζόμαστε την στήριξη σας, γιατί η κατάσταση είναι οριακή και η παράταση είναι  μονόδρομος,διότι πολλοί από τους εργάτες γης πλησιάζουν τον χρόνο  συμπλήρωσηςαυτών των 90 ημερών. Σε διαφορετική περίπτωση οδηγούμε τους  αγρότες  σε απελπισία εν μέσω της συγκομιδής της αγροτικής τους παραγωγής και σε μια δυσλειτουργία που δεν θα μπορέσουν να καλύψουν.

          Είμαι βέβαιος ότι θα καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση του δίκαιου αυτού αιτήματος.

Με εκτίμηση

ΜΙΧΑΛΗΣ Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν.Δ. Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ 

 

Η Επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Άμπα Βασίλειου ΓεωπόνοP h.D., M.Sc.:

 

ΘΕΜΑ: Παράταση του δικαιώματος εργασίας και πέραν των 90 ημερών των εργατών γης.

Αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει στον αγροτικό κόσμο της Δυτικής Μακεδονίας για εργατικά χέρια. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Αρ. Α ́/01.05/2020), σχετικά με την εκδήλωση του σχετικού ενδιαφέροντος για τη μετάκληση εργατών γης πολιτών τρίτων χωρών η οποία έληξε στις 30 Ιουνίου του 2020.

Καθόσον οι ανάγκες για εργατικά χέρια συνεχίζουν να είναι μεγάλες, όσοι εισήλθαν στα
μέσα με τέλη Μαΐου και παραμένουν στη χώρα εργαζόμενοι, κοντεύουν να συμπληρώσουν
το όριο των 90 ημερών και θα πρέπει να φύγουν ενώ η συγκομιδή βρίσκεται σε εξέλιξη,
δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα το οποίο οδηγεί σε παρεμπόδιση της αγροτικής παραγωγής που συνεπάγεται, μείωση αγροτικού εισοδήματος, έλλειψη τροφίμων στους κλάδους μεταποίησης και εμπορίου και κατ επέκταση διατάραξη της επισιτιστικής ασφάλειας.
Είναι αναγκαίο να παραταθεί το δικαίωμα εργασίας και πέραν των 90 ημερών, τόσο για αυτούς που επιθυμούν να επανέλθουν όσο και για αυτούς που είναι ήδη στη χώρα και επειδή πλησιάζει ο χρόνος συμπλήρωσης αυτών των 90 αυτών ημερών θα αναγκαστούν να ποχωρήσουν. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε η βιώσιμη ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας και ιδιαιτέρως στη Δυτική Μακεδονία η οποία διανύει την μεταλιγνιτική εποχή κρίνεται επιτακτική.

Δεδομένου ότι το θέμα αφορά την Κεντρική Κυβέρνηση παρακαλούμε για τις δικές ενέργειες έτσι ώστε να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα.

 

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΆΜΠΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΓΕΩΠΟΝΟΣ, Ph.D., Μ.Sc.

Προηγούμενο άρθρο Αναβάλλεται η Γιορτή Βιβλίου και Παιδικής Δημιουργίας «Από τη Βιβλιοθήκη στο φεγγάρι»
Επόμενο άρθρο Πρόσκληση σε τακτική συνεδρίαση της Οικ. Επιτροπής Δήμου Βελβεντού