Ειδήσεις

Με επιτυχία διεξήχθη η Ημερίδα για το πρόγραμμα ΑΥΓΕΙΑΣ στο οποίο συμμετέχει η ΔΕΥΑΚ


Με επιτυχία και με τη συμμετοχή πολλών φορέων πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, σήμερα Τετάρτη 22 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα του Νερού, η  Ημερίδα/Σεμινάριο με τίτλο: «Τεχνολογίες Διαδικτύου των πραγμάτων και αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών στη διαχείριση υδάτινων πόρων», την οποία διοργάνωσαν το Εργαστήριο Δικτύων και Προηγμένων Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και τη Δ.Ε.Υ.Α. Κοζάνης, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους μέσω του πρωτοποριακού ερευνητικού προγράμματος ΑΥΓΕΙΑΣ.

Η ΔΕΥΑΚ σταθερή πάντοτε στη λογική της αναζήτησης νέων τεχνολογιών και λύσεων για τη βελτίωση της απόδοσης και των υπηρεσιών της, συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα ΑΥΓΕΙΑΣ για την επαναχρησιμοποίηση των εκροών των βιολογικών καθαρισμών το οποίο  αποτελεί  ένα σημαντικό εργαλείο ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων, και είναι σύμφωνο με τα μέτρα του σχεδίου διαχείρισης υδατικών πόρων στη Δυτική Μακεδονία.

 

Στην Ημερίδα κατέθεσε τη δική της πρόταση για την επέκταση του πολύ σημαντικού αυτού προγράμματος, σύμφωνα με την οποία τα πολύ σημαντικά αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος ΑΥΓΕΙΑΣ μπορούν  να επεκταθούν, με την αξιοποίηση των 4.500.000 κυβ/έτος επεξεργασμένων εκροών των μονάδων επεξεργασίας λυμάτων, όπου με τη κατασκευή ταμιευτήρων αποθήκευσης νερού , θα γίνεται μαζική παραγωγή ενεργειακών φυτών σε μη αρδευόμενες σήμερα εκτάσεις πχ με Συμβολαιακή Γεωργία , συμβάλλοντας με το τρόπο αυτό στη περιβαλλοντική αναβάθμιση και στην αύξηση του πρωτογενούς τομέα στο Δήμο Κοζάνης.

Η παραγόμενη ποσότητα των ενεργειακών φυτών μπορούν να αξιοποιηθούν από τη ΔΕΥΑΚΟΖΑΝΗΣ με την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής βιοντήζελ, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την Τηλεθέρμανση για παραγωγή θερμικής ενέργειας ή/και για τη κίνηση των οχημάτων της ΔΕΥΑΚΟΖΑΝΗΣ.

Πέρα όμως από το επεξεργασμένο νερό, οι Βιολογικοί Καθαρισμοί παράγουν   4.000 τον ιλύς ανά έτος .

Η παραγόμενη ιλύς αυτή θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, με την κατασκευή μονάδας αναερόβιας χώνευσης για τη παραγωγή βιοαέριου για παραγωγή θερμότητας ή/και ηλεκτρικής ενέργειας, η απόδοση της οποίας αυξάνεται σημαντικά με τη συγχώνευση των αγροτικών υπολειμμάτων και την παραγόμενη γλυκερίνη από τη μονάδα βιοντήζελ.

Από τη λειτουργία της μονάδας παραγωγής βιοαέριου θα προκύπτουν ως υποπροϊόν  σημαντικές ποσότητες λιπασμάτων, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν στις αρδευόμενες εκτάσεις της έργου.

 

Τα βήματα για την επίτευξη του στόχου είναι

  1. Η οριοθέτηση της αρδευτικής περιμέτρου με βάση τις ζώνες προστασίας των πηγών και γεωτρήσεων και τα σχέδια διαχείρισης υδατικών πόρων
  2. Η ανάπτυξη σεναρίων βέλτιστης λύσης ως προς το τεχνικό , οικονομικό αντικείμενο
  3. Η διαβούλευση και ενημέρωση των τοπικών φορέων και καλλιεργητών
  4. Η εκπόνηση μελετών και η κατασκευή του έργου

Η συγκεκριμένη πρόταση είναι σύμφωνη με τα μέτρα διαχείρισης υδατικών πόρων και συμβάλει τα μέγιστα στη κυκλική οικονομία της περιοχής, με τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, και  του λειτουργικού κόστους της ΔΕΥΑΚ,  προς όφελος των καταναλωτών  , την εξωστρέφεια  και την αύξηση της απασχόλησης και του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή ειδικά, στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε με την απολιγνιτοποιηση  και γι’ αυτό θα πρέπει να τύχει της ανάλογης χρηματοδότησης.

 

Από την ΔΕΥΑΚ

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Η Δώρα Σιαφλά στο 3ο Art Session στο σπίτι της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης
Επόμενο άρθρο Συνάντηση του δημάρχου Κοζάνης και του αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίαςμε τον διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών