Ειδήσεις

Άρθρο της υπ. Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης Καλλιόπης Βέττα: Τα διλήμματα των εκλογών


Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου γίνονται σε ένα σκηνικό που προσομοιάζει στις πρακτικές του Τραμπ και του Ορμπάν: fakenews, παραποίηση απόψεων, αυταρχισμός, φίμωση διαφορετικών φωνών, επικοινωνιακή καταιγίδα, φιλικά ΜΜΕ που προωθούν την προπαγάνδα και συσκοτίζουν την πραγματικότητα.

Πρόκειται για ένα σκηνικό που, με ευθύνη της Ν.Δ.,διαβρώνει τον δημοκρατικό πλουραλισμό και αποκρύπτει τα αληθινά προβλήματα και τις λύσεις που προτείνει κάθε κόμμα.

Δεν είναι τυχαίο, καθώς η Ν.Δ. έχει συγκεκριμένη προγραμματική και κρυφή ατζέντα. Οι θέσεις της για την διαλογή καρκινοπαθών και την παύση χρηματοδότησης σε όσους νοσηλεύονται σε τελικό στάδιο, οι αντιδημοκρατικές απόψεις για «ροζ κουτσουλιά» στον εκλογικό χάρτη, οι απειλές σε πολίτες ότι η επόμενη ημέρα θα είναι πολύ δύσκολη για αυτούς «αν δεν ψηφίσουν σωστά», οι δηλώσεις ότι όσοι έχουν άλλη άποψη είναι «εθνική εξαίρεση» και μια σειρά αλαζονικών δηλώσεων αποτυπώνουν τον χαρακτήρα της.

 

Προγραμματικές διαφορές Ν.Δ.– ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.

 

Ωστόσο, πέρα από το ύφος και το ήθος, και σε ζητήματα οικονομίας υπάρχουν σκανδαλώδεις ανακολουθίες. Οι προεκλογικές της εξαγγελίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την κατάθεση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που έκανε η ίδια στην Ε.Ε.. Στο εσωτερικό τάζει αυξήσεις και στο εξωτερικόπροβλέπει μείωση των μισθών και των δαπανών στο δημόσιο και αύξηση μόλις 1,3% στον ιδιωτικό τομέα ενώ,παράλληλα, καταγράφονται δεκάδες μέτρα για τα οποία δεν προϋπολογίζονται καν κονδύλια.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι για τους δημόσιους υπαλλήλους, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει καταθέσει στην Ευρώπη, προβλέπεται μείωση της αγοραστικής δύναμης καθώς οι προβλεπόμενες αυξήσεις θα υπολείπονται του πληθωρισμού.

Επομένως, με το πρόγραμμα της Ν.Δ., συνεχίζεται ο δρόμος της αύξησης των ανισοτήτων, της μείωσης των πραγματικών απολαβών, της έμμεσης φορολογίας και του υψηλού πληθωρισμού που είναι ένας κρυφός, δυσβάστακτος φόρος για τους πολίτες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., αντιθέτως, επιμένει να θέτει την συζήτηση επί της ουσίας, με ένα στοχευμένο, κοστολογημένο πρόγραμμα με σκοπό την δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη που θα συμπεριλαμβάνει όλους τους κατοίκους της χώρας.

Γι’ αυτό προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, όπωςμείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα για να καταπολεμηθεί η ακρίβεια, πλαφόν στις τιμές της ενέργειας, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ και ξεπάγωμα των τριετιών για να αυξηθούν οι μισθοί σε όλα τα επίπεδα, αύξηση 10% στον δημόσιο τομέα, μηχανισμό τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών κατ’ έτος, επαναφορά 13ης σύνταξης, στήριξη εργαζομένων, νέων, Παιδείας και Υγείας.

Μόνο με ένα γενναίο και ρεαλιστικό σχέδιο μπορούν να μειωθούν άμεσα οι ανισότητες, να στηριχθούν οι εργαζόμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι.

 

Εκλογικά διλήμματα

Οι εκλογές του Μαΐου αποτύπωσαν ένα δυσχερές περιβάλλον για το ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. πουσυνεχίζει με υπεύθυνο τρόπο να ασκεί τον ρόλο του κυβερνητικού, αξιόπιστου κόμματος που σε πολύ δύσκολες εποχές ανέταξε την χώρα βγάζοντας την από τη μνημονιακή επιτροπεία, αφήνοντας γεμάτα ταμεία.

Ωστόσο, την Κυριακή έχουμε μια νέα εκλογική αναμέτρηση: η κάλπη είναι άδεια, δεν υπάρχει τίποτε προδιαγεγραμμένο. Εξάλλου, όπως καταγράφηκε σε πρόσφατη δημοσκόπηση, ένα ποσοστό 35% του εκλογικού σώματος προτίθεται να διαφοροποιήσει την ψήφο του, αλλάζοντας το αποτέλεσμα του Μαΐου.

Καλώ τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες, ειδικά τους συμπολίτες μου από την Π.Ε. Κοζάνης μιας περιοχής που πλήττεται από την αδιαφορία, την απαξίωση και την στοχοποίηση, να συμμετέχουν στις εκλογές να αξιολογήσουν τις πολιτικές των δύο κυβερνητικών προτάσεων.

Να αναλογιστούν από τη μια, το ενδεχόμενο παντοκρατορίας και ασυδοσίας της Ν.Δ. με λογικές Τραμπ και Ορμπάν, ακρίβεια, μισθολογική καθήλωση και περιστολή ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων κι, από την άλλη, αλλαγή των συσχετισμών με ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. που θα προασπίζεται την συλλογική ευημερία,την δημόσια Παιδεία και Υγεία, την αξιοπρέπεια και την ασφάλεια στην εργασία.

Τους καλώ να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ, μια επιλογή προοπτικής και ευθύνης.

Την Κυριακή, έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να διαλέξουμε για μια Δίκαιη Κοινωνία, με Ευημερία για Όλους!

 

Καλλιόπη Βέττα

Υπ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης

 

Προηγούμενο άρθρο Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε νΔ.Δ. και περιοχές του Δήμου Σερβίων
Επόμενο άρθρο Δράση της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας