Ειδήσεις

Λάζαρος Μαλούτας: Η συμμετοχή των πολιτών και η οικονομική στήριξη από την πολιτεία βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας


Το επίκαιρο ζήτημα της κλιματικής ουδετερότητας αποτέλεσε το κεντρικό θέμα ημερίδας που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας, τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση με τίτλο «Κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις» είχε ως στόχο να αναδείξει και να υποστηρίξει την προσπάθεια των ελληνικών πόλεων στην επιτάχυνση του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού τους, αλλά και στην επίτευξη της βιωσιμότητας, της αποδοτικότητας και της ανθεκτικότητάς τους.

Το «παρών» έδωσαν η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νικόλαος Ταγαράς,ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης, καθώς καιο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του αρμόδιου υπουργείου,Ευθύμιος Μπακογιάννης. Επίσης,παρόντες ήταν γενικοί γραμματείςυπουργείων και εκπρόσωποι των ελληνικών πόλεων που συμμετέχουν στην ευρωπαϊκήΑποστολή«Κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030».

Στην ημερίδα παρέστη και ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, ο οποίος στο πλαίσιο της εισήγησής του αναφέρθηκε στο  κλιματικό συμβόλαιο του Δήμου Κοζάνης που κατατέθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά, ο κ. Μαλούτας υπογράμμισε πως υφίστανται δύο βασικές προϋποθέσειςοι οποίες πρέπει να γίνουν πράξη, ώστε να υλοποιηθούν τα κλιματικά συμβόλαια όλων των ελληνικών πόλεων:

  1. Η συμμετοχή/ενεργοποίηση/ευαισθητοποίηση τωνπολιτών, καθώς η μετάβαση στην κλιματικήουδετερότητα συνεπάγεται αλλαγές στον τρόπο που ζούμε, κινούμαστε, εργαζόμαστε. Στην ουσία χρειάζονται αλλαγές στον τρόπο ζωήςόλων.

  2. Η οικονομική ενίσχυση/στήριξη από την πολιτεία με χρηματοδότηση έργων και δράσεων, έτσι ώστε αυτές οι 6 ελληνικές πόλεις να πετύχουν τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας το 2030 (20 χρόνια νωρίτερα από τον διακηρυγμένο ευρωπαϊκό στόχο.)

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας πραγματοποιήθηκε και η βράβευσητωνΜαρίαςΒασιλάκουκαιΧρύσσηΝικολαΐδη, ΜέλητουEUMissionBoardτηςΑποστολής “100 climateneutralandsmartcitiesby 2023, byandforthecitizens”.

Προηγούμενο άρθρο Τελετή Αναγόρευσης της Λίνας Νικολακοπούλου σε Επίτιμη Διδάκτορα
Επόμενο άρθρο Μιλάμε ανοιχτά για τον καρκίνο του μαστού! Γυναίκες από την Κοζάνη μοιράζονται την εμπειρία τους!