Ειδήσεις

Καλλιόπη Βέττα: Άδικος αποκλεισμός ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων από το επίδομα θέρμανσης


Η Βουλευτής Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με θέμα: «Αποκλεισμός ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων από το επίδομα θέρμανσης»

Στην ερώτηση, την οποία συνυπογράφουν 18 ακόμη Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., καταγράφεται το πρόβλημα με τον αποκλεισμό χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων από την πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης.

Συγκεκριμένα, με απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΦΕΚ Β΄ 6238/30-10-23),  καταγράφονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης επιδόματος θέρμανσης για το 2023-24. Στο άρθρο 2αβ) θεσπίζεται για πρώτη φορά ανώτατο επιτρεπόμενο όριο τζίρου 80.000 ευρώ για την υποβολή αίτησης, για όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

Στην πράξη, ωστόσο, υπάρχουν πλείστοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που ξεπερνούν το συγκεκριμένο όριο καθώς δραστηριοποιούνται σε τομείς με -κατά βάση- διατιμημένα προϊόντα, τα οποία έχουν πολύ χαμηλό περιθώριο κέδρους.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρεται στην ερώτηση, τα καταστήματα λιανικής, ψιλικών, εμπορίας τηλεφωνικών καρτών και ειδών καπνιστού λειτουργούν με ελάχιστα περιθώρια κέρδους, καθώς στα συγκεκριμένα διατιμημένα προϊόντα, που συνιστούν το μεγάλο κομμάτι του τζίρου τους, το κέρδος ανέρχεται σχεδόν στο 1-2%, ή και λιγότερο.

Επομένως, υπάρχει μεν αυξημένος τζίρος σε αυτά τα καταστήματα αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις με παρόμοιες συνθήκες πώλησης και κερδοφορίας -που λειτουργούν ως μονοπρόσωπες, ολιγοπρόσωπες ή οικογενειακές επιχειρήσεις- ωστόσο τα έσοδα είναι πολύ χαμηλά.

Συμπερασματικά, με την ερώτηση τίθεται ένα ζήτημα αδικίας προς τους συγκεκριμένους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι αποκλείονται από το επίδομα θέρμανσης, καθώς δεν λαμβάνεται υπόψη από την κυβέρνηση η ειδική περίπτωση υψηλών ακαθάριστων εισοδημάτων με χαμηλότατο κέρδος.

Ως εκ τούτου, ερωτάται o Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών :

 

1.     Πως θα θεραπεύσει την αδικία στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους που εμπίπτουν στο άρθρο 2αβ του ΦΕΚ Β΄ 6238/30-10-23 και, λόγω υψηλού τζίρου, αλλά χαμηλότατων εσόδων, δεν λαμβάνουν επίδομα θέρμανσης για το έτος 2023-24;

Προηγούμενο άρθρο Έναρξη της χωριστής συλλογής των Επικίνδυνων Οικιακών Αποβλήτων στο Βελβεντό
Επόμενο άρθρο Πρεμιέρα στην Κοζάνη για την Κ19 με αντίπαλο τον Μακεδονικό Θεσσαλονίκης