Ειδήσεις

Λάζαρος Μαλούτας: «Συμμετέχοντας στην ευρωπαϊκή Αποστολή των Πόλεων βρισκόμαστε στην πρωτοπορία της προσπάθειας αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης»


«Βρισκόμαστε στην πρωτοπορία της προσπάθειας αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, έχοντας επιλεγεί να συμμετέχουμε στην Αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης “100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις”», υπογράμμισε ο Λάζαρος Μαλούτας, κατά την ειδική εκδήλωση παρουσίασης του Κλιματικού Συμβολαίου του Δήμου Κοζάνης.

Ο κ. Μαλούτας κατά την εισήγηση του ανέφερε πως «Εκατό ευρωπαϊκοί δήμοι, ανάμεσά τους έξι ελληνικοί και ένας από την Κύπρο, ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μετά από μία ανταγωνιστική διαδικασία, έχουμε επιλεγεί να συμμετέχουμε στην Ευρωπαϊκή Αποστολή, για να επιδιώξουμε την κλιματική ουδετερότητα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό έως το 2030, ενώ στόχος για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας σε όλη την Ευρώπη είναι το 2050. Για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί σε αυτή την προσπάθεια, συστήσαμε όλοι μαζί το δίκτυο ClimaNet».

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 30 Νοεμβρίου 2023, στο αμφιθέατρο της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, έδωσαν το «παρών» σημαντικοί προσκεκλημένοι. Ανάμεσά τους η ευρωβουλευτής, μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μαρία Σπυράκη,ο γ.γ. Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠ.ΕΝ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, καθώς και τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αποστολή των Πόλεων Μαρία Βασιλάκου και ΧρύσηςΝικολαΐδης. Επίσης, χαιρετισμό απηύθυνε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης.

Σημειώνεται, ότι την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και  σημαντικοί προσκεκλημένοι από το χώρο της αυτοδιοίκησης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στους στόχους που έχουν τεθεί από τις πόλεις τους στο πλαίσιο της Αποστολής των Πόλεων. Αναλυτικά: ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο Δήμαρχος Τρικκαίων Νικόλαος Σακκάς, ο αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δήμου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Κούπκας, ο αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού Τουρισμού, Κλιματικής Αλλαγής, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης & Ψηφιακού Μετασχηματισμού Δήμου Καλαμάτας Νίκος Μπασακίδης, ο Αντιδήμαρχος Έργων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δήμου Ιωαννιτών Γιώργος Αρλέτος.

Το «παρών» στη διαδικασία έδωσαν επίσης,ο νεοκλεγείς δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης συνοδευόμενος από στελέχη, καθώς και οι νυν αντιδήμαρχοι Νούλα Τουμπουλίδου, Βασίλης Γκούμας, Μίλτος Μαγγιρίδης, Αναστάσιος Ραφαηλίδης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Κώστας Κυτίδης και η δημοτική σύμβουλος Ματίνα Αμανατίδου.

Την παρουσίαση του Κλιματικού Συμβολαίου πραγματοποίησαν οι:

  • Παναγιώτης Γκλαβίνης, Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ
  • Αντώνης Τουρλιδάκης, καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
  • Νίκος Μαργαρίτης, επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΤΑ
  • Γιάννης Μαρμαγγιόλης, αντιπρόεδρος της FCNC FinancialAdvisors
  • Βασίλης Μπαλαχτσής, υπεύθυνος έργου για το κλιματικό συμβόλαιο του CLUBE

Την εκδήλωση συντόνισε ο συνιδρυτής & διαχειριστής του ClusterΒιοικονομίαςκαι Περιβάλλοντος Νίκος Ντάβος.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι  για την ευαισθητοποίηση των μικρών δημοτών στο ζήτημα της κλιματικής ουδετερότητας, πραγματοποιήθηκε παιδική γιορτή στην κεντρική πλατεία Κοζάνης, το πρωί της Παρασκευής1 Δεκεμβρίου 2023.  Στη δράση, που υλοποιήθηκεσε συνεργασία με το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος, συμμετείχαν περισσότεροι από 400 μαθητές.

 

Προηγούμενο άρθρο Με Διαγωνισμό Καναρινιών Φωνής συνεχίζονται οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στο Δήμο Εορδαίας
Επόμενο άρθρο Αποκατάσταση Φέρουσας Ικανότητας και Ενίσχυσης της Γέφυρας του Ποταμού Βενέτικου επί της Ε.Ο.15 Γρεβενών -Τρικάλων