Ειδήσεις

Καλλιόπη Βέττα: Να δοθούν ξεκάθαρες και δεσμευτικές απαντήσεις για το μέλλον και την χρηματοδότηση της τηλεθέρμανσης


ÂÏÕËÇ 4ç ÇÌÅÑÁ ÓÕÆÇÔÇÓÇ ÃÉÁ ÔÏÍ ÐÑÏÕÐÏËÏÃÉÓÌÏ (ÊÏÍÔÁÑÉÍÇ ÃÉÙÑÃÏÓ EUROKINISSI)

Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε επίκαιρη  κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα «Αναπάντητα ερωτήματα για το μέλλον, την βιωσιμότητα και το κόστος  της τηλεθέρμανσης στην Π.Ε Κοζάνης» που θα συζητηθεί, παρόντος του αρμόδιου Υπουργού, τις επόμενες ημέρες στην Βουλή.

Στην ερώτηση καταγράφεται το πρόβλημα που έχει προκύψει με την τηλεθέρμανση της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας, καθώς οι καθυστερήσεις, τα χρηματοδοτικά κενά και οι αρρυθμίες που προκαλούνται από τις αλλοπρόσαλλες κινήσεις της κυβέρνησης, τόσο για την συμμετοχή του λιγνίτη στο μείγμα, όσο και με το Ε.Σ.Ε.Κ., δημιουργούν τεράστιες στρεβλώσεις και  υπέρογκα έξοδα.

Παράλληλα, οι δημοτικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, καθώς η ρήτρα αναπροσαρμογής, η υψηλότατη τιμή μεγαβατώρας, η αναγκαστική αγορά πετρελαίου για την λειτουργία της τηλεθέρμανσης, τα τέλη για τους ρύπους διοξειδίου του άνθρακα και η συντήρηση και επέκταση του συστήματος, δυσχεραίνουν το έργο τους την ώρα που οι χρηματικές απατήσεις για την δημιουργία του διάδοχου σχήματος είναι εξαιρετικά αυξημένες.

Η κ. Βέττα δήλωσε: «Από το 2019 και την εξαγγελία του Πρωθυπουργού για άμεσο και βίαιο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, η περιοχή μας βρίσκεται σε περιδίνηση. Οι τηλεθερμάνσεις αποτελούν ένα ζήτημα υψίστης προτεραιότητας, το οποίο αντιμετωπίζεται με ελαφρότητα από την κυβέρνηση. Διάγουμε τον τρίτο χειμώνα όπου οι τηλεθερμάνσεις είναι στον αέρα, με έλλειψη χρηματοδότησης, αυξημένα χρέη και καθυστερήσεις στην δημιουργία των απαραίτητων εγκαταστάσεων. Οι προοπτικές για τα επόμενα έτη είναι εξίσου δυσοίωνες, σε μια σειρά από χρηματοδοτικά και διοικητικά προαπαιτούμενα για την δημιουργία και αναβάθμιση των υποδομών.

 

Η κυβέρνηση, δια των αρμοδίων Υπουργών, μόνο καθησυχάζει, αντί να πράττει και να δεσμεύεται. Η τελευταία εξέλιξη, με την έγκριση της διασύνδεσης της τηλεθέρμανσης της Κοζάνης με το προβλεπόμενο ενιαίο διασυνδεδεμένο σύστημα τηλεθερμάνσεων και τον διπλασιασμό της τιμής της μεγαβατώρας για την Δ.Ε.Υ.Α.Κ. και τους χρήστες της υπηρεσίας, προκαλεί έναν ακόμη πονοκέφαλο. Ευελπιστώ, ότι ο Υπουργός θα δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις και απτές δεσμεύσεις όταν θα κληθεί στην Βουλή να απαντήσει στην ερώτηση που κατέθεσα, καθώς οι πολίτες της Π.Ε. Κοζάνης θέλουν, επιτέλους, να ακούσουν λύσεις, όχι ευχολόγια και υποσχέσεις»

 

Στην ερώτηση τίθενται τα κάτωθι ζητήματα προς τον αρμόδιο Υπουργό.

 

1.     Ποιες είναι οι επίσημες δεσμεύσεις και τα οριστικά χρονοδιαγράμματα για τη απρόσκοπτη λειτουργία της τηλεθέρμανσης στην Π.Ε. Κοζάνης, χωρίς επιβάρυνση για τους πολίτες τα επόμενα χρόνια;

2.     Πότε θα ολοκληρωθεί η Σ.Η.Θ.Υ.Α. στην περιοχή, με ποιό κόστος και πως θα ενισχύσετε τις οικείες δημοτικές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα  εξαιτίας της έλλειψης κυβερνητικής στήριξης;

 

Προηγούμενο άρθρο Υπογραφή συμβάσεων από τον Γ. Κασαπίδη για έργα διαχείρισης λυμάτων Εορδαίας
Επόμενο άρθρο Συνεδρίαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Κοζάνης