Ειδήσεις

Καλλιόπη Βέττα: Ευνοημένοι οι κάτοικοι της Π.Ε. Κοζάνης σύμφωνα με την κυβέρνηση, αποδεκτές οι αυξήσεις στην τηλεθέρμανση, καμία δέσμευση για τον Σ.Η.Θ.Υ.Α.


Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: «Αναπάντητα ερωτήματα για το μέλλον, την βιωσιμότητα και το κόστος της τηλεθέρμανσης στην Π.Ε Κοζάνης».

Η κ. Βέττα, στην πρωτολογία της, επεσήμανε ότι η τηλεθέρμανση δεν είναι παροχή, ούτε ευεργέτημα αλλά αντισταθμιστικό όφελος προς την περιοχή που προμηθεύει με ενέργεια την χώρα για δεκαετίες. Ανέφερε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2019 και μετά, έχουν προκύψει μεγάλα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία, το κόστος, τον σχεδιασμό και την χρηματοδότηση.

Επεσήμανε ότι το διάδοχο σχήμα, οι διαγωνισμοί, οι συνδέσεις και οι υποδομές είναι στον αέρα, ενώ έκανε ειδική αναφορά στις μεγάλες αυξήσεις στην τηλεθέρμανση που ήδη εφαρμόζονται, ή θα εφαρμοστούν σύντομα, ελέω της κυβερνητικής αδράνειας στην τιθάσευση των ενεργειακών καρτέλ.

Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου επεσήμανε ότι η τηλεθέρμανση θα λειτουργεί αδιάλειπτα, αναφέροντας ότι η κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση βασίζεται σε εικονική πραγματικότητα μιας και υπάρχει σχεδιασμός που υλοποιείται σταθερά, ενώ υποστήριξε σθεναρά ότι δεν υφίσταται βίαιη και πρόχειρη απολιγνιτοποίηση.

 

Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης τόνισε στην δευτερολογία της ότι οι κοινωνικοί, οικονομικοί και δημογραφικοί δείκτες αποτυπώνουν την ζοφερή πραγματικότητα: η Δυτική Μακεδονία δεν έχει καμία σχέση με το success story που φιλοτεχνεί η κυβέρνηση.

 

Η κ. Βέττα επέμεινε, ζητώντας απαντήσεις και χρονοδιαγράμματα για τον Σ.Η.Θ.Υ.Α., έκανε συγκεκριμένα ερωτήματα για την λειτουργία του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου για την τηλεθέρμανση της Κοζάνης μέχρι την περάτωση όλων των έργων και για την επιδότηση των πολιτών της Π.Ε. Κοζάνης μπροστά στο βέβαιο φάσμα νέων μεγάλων αυξήσεων έπειτα από την λειτουργία του διάδοχου σχήματος, ενώ ζήτησε σαφείς θέσεις για το τι θα γίνει μετά το 2028 και το κλείσιμο της Πτολεμαΐδας V η οποία θα συνεισφέρει στο διάδοχο σχήμα με χαμηλότερες τιμές, σε σχέση με τις άλλες εισροές.

 

Τέλος, αφού επεσήμανε κι άλλες θεσμικές, οικονομικές και διοικητικές αβελτηρίες της κυβέρνησης στην στήριξη της τηλεθέρμανσης αναφέρθηκε στο άρθρο 124 του Ν. 4951/22 για την κάλυψη από το Τ.Ε.Μ. του κόστους λειτουργίας της τηλεθέρμανσης της Εορδαίας μέχρι τη σύνδεση της με την Πτολεμαΐδα V, πρόβλεψη που δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ.

 

Η κ. Σδούκου δεν απάντησε σε κανένα ερώτημα, καθησύχασε γενικόλογα ότι θα υπάρξουν λύσεις για την τηλεθέρμανση, ενώ ανέφερε ρητά ότι οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας είναι ευνοημένοι σε σχέση με τους υπόλοιπους πολίτες καθώς πληρώνουν λιγότερα χρήματα για την θέρμανση, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι η υγεία, η ασφάλεια, οι υποδομές και η παραγωγική διαφοροποίηση της περιοχής έχουν υποστεί διαχρονικά βαθύτατα ρήγματα για να υποστηριχθεί η ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας.

Προηγούμενο άρθρο Καλλιόπη Βέττα: Η κοινωνία θα προστατεύσει το συνταγματικό αγαθό της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας που είναι η μόνη ασπίδα
Επόμενο άρθρο Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα