Ειδήσεις

Διακρατικός Μαθητικός Διαγωνισμός Δοκιμίου με τίτλο: «Η φιλία είναι μία ψυχή, που κατοικεί σε δύο σώματα» του Ινστιτούτου Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας


Το Ινστιτούτο Ελληνικής Γλώσσας (Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο ΤΗΜΕΝΟΣ) του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Ελληνικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Ιταλίας προκηρύσσει τον 1ο διακρατικό διαγωνισμό δοκιμίου 2021, με θέμα: «Η φιλία είναι μία ψυχή, που κατοικεί σε δύο σώματα» (Αριστοτέλης). Η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος έγινε, γιατί η φιλία βοηθάει ως αξία τον άνθρωπο να ολοκληρώνεται και στη συνέχεια να γίνεται πιο ενεργός και συνειδητοποιημένος πολίτης.

Η συνεργασία των δύο αυτών φορέων μέσα από τη συνδιοργάνωση του συγκεκριμένου διαγωνισμού βασίζεται στην κεντρική άποψη ότι μία χώρα γίνεται πιο δημοκρατική, όταν οι άνθρωποι έχουν αναπτύξει στο μέγιστο βαθμό την ικανότητα να επιδιώκουν συλλογικά κοινούς στόχους και συνεργασίες.

Ο Διαγωνισμός αποσκοπεί στην:

  • ανάδειξη της δημιουργικής έκφρασης των μαθητών
  • ανάδειξη της ικανότητας του μαθητή να θέτει στόχους, να αναπτύσσει κριτική και δημιουργική σκέψη
  • ανάδειξη παναθρώπινων ιδανικών, όπως η φιλία, ο αλτρουισμός, η φιλαλληλία
  • αποδοχή της διαφορετικότητας εξοικείωση με τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες διαφορετικών χωρών
  • προώθηση της αλληλεγγύης και ευαισθητοποίησης των μαθητών σχετικά με σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, όπως είναι η κρίση των ανθρώπινων σχέσεων, η έλλειψη επικοινωνίας κ.α.
  • ανάδειξη της ισότητας ευκαιριών για συμμετοχή σε διαγωνισμούς
  • ανάδειξη της ικανότητας ατόμου να θέτει στόχους, να αναπτύσσει κριτική και δημιουργική σκέψη και να μετουσιώνεται σε ενεργό πολίτη
Προηγούμενο άρθρο Εξιχνιάστηκαν τουλάχιστον 10 περιπτώσεις φθορών οχημάτων σε περιοχή της Κοζάνης
Επόμενο άρθρο Υπογραφή 5 εκ. ευρώ για τη συμμετοχή της Περιφέρειας στο Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας (Τ.Α.Δ.Υ.Μ)