Ειδήσεις

Παγκόσμια διάκριση για τη φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής ASPiRE του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας


Η φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής ASPiRE του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας έλαβε μέρος και κατάφερε να αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις στον παγκόσμιο διαγωνισμό Spaceport America Cup 2021, στον οποίο συμμετείχαν 153 ομάδες από όλο τον κόσμο. Στόχος του διαγωνισμού ήταν η σχεδίαση και κατασκευή πυραύλου στερεού καυσίμου, ο οποίος θα εκτοξεύονταν στα 10.000 πόδια και κατά την πορεία του θα λάμβανε μετρήσεις για τις συνθήκες στην ατμόσφαιρα. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στις 18 – 20 Ιουνίου διαδικτυακά, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες κρίθηκαν αποκλειστικά από τα τεχνικά τους έγγραφα και από τη συνολική παρουσίαση τους στο διαγωνισμό.

Η ομάδα επελέγη μαζί με άλλες 20 για την παρουσίαση μελέτης που είχε εκτελέσει για την κατασκευή των φτερών του πυραύλου κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης και κατετάγη τελικά δεύτερη (Runner Up) στο βραβείο Charles Hoult Award for Modeling & Simulation μετά το Αυστραλιανό πανεπιστήμιο Monash, για την τεχνική αυτή ανάλυση. Κατετάγη επίσης τρίτη, μεταξύ των ομάδων, με κινητήρα ο οποίος σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την ίδια την ομάδα και είχε υψομετρικό στόχο τα 10.000 πόδια (κατηγορία SRAD 10k Solid Motor), μετά το State University of New York at Buffalo και το George Washington University.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι για πρώτη φορά Ελληνικό Πανεπιστήμιο απέσπασε τις ανωτέρω διακρίσεις σε αυτό το διαγωνισμό ο οποίος πραγματοποιείται εδώ και 15 χρόνια.

Περισσότερες πληροφορίες για τη συμμετοχή της ομάδας στο Spaceport America Cup μπορείτε να βρείτε εδώ, ενώ εδώ μπορείτε να δείτε ένα βίντεο με τις τεχνικές λεπτομέρειες αναφορικά με τη συμμετοχή της ASPiRE στον εν λόγω διαγωνισμό.

 

Προηγούμενο άρθρο Δήμος Κοζάνης: Επιστημονικό συνέδριο «Αναπτυξιακή Χρηματοδοτική Πολιτική & Δημοσιονομικός Έλεγχος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» με συμμετοχή του γ.γ. Νίκου Νικολάου
Επόμενο άρθρο Με τηλεδιάσκεψη η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας