Ειδήσεις

Δήμος Κοζάνης: Επιστημονικό συνέδριο «Αναπτυξιακή Χρηματοδοτική Πολιτική & Δημοσιονομικός Έλεγχος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» με συμμετοχή του γ.γ. Νίκου Νικολάου


Τον «Οικονομικό Προγραμματισμό και την αντιμετώπιση προβλημάτων γενικού πληθυσμού την περίοδο της πανδημίας στο Δήμο Κοζάνης», παρουσίασε ο γενικός γραμματέας του φορέα, Νίκος Νικολάου. Η εισήγηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του επιστημονικού συνεδρίου «Αναπτυξιακή Χρηματοδοτική Πολιτική & Δημοσιονομικός Έλεγχος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», που διοργανώθηκε στην Κόρινθο, 2-4 Ιουλίου, από την Πανελλήνια ΈνωσηΓενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης».

Κατά την εισήγησή του ο γενικός γραμματέας του Δήμου Κοζάνης αναφέρθηκε στην υγειονομική κρίση της covid-19, που συγκλόνισε τον πλανήτη και επέφερε σημαντικές συνέπειες στην οικονομία. Oκ. Νικολάου επεσήμανε πως «Η μείωση των εσόδων και η αύξηση των δαπανών προκάλεσε και προκαλεί μεγάλα ελλείμματα στους Δήμους -και στο Δήμο Κοζάνης- ο οποίος κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας αντιμετώπισε το πιο σκληρό και παρατεταμένο lockdown της χώρας».

Επίσης, ογ.γ. αναφερόμενος στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας σημείωσε:

  • Την κατακόρυφη μείωση των δημοτικών τελών από τις επιχειρήσεις
  • Τη μείωση των ανταποδοτικών τελών εξ αιτίας της αδυναμίας πολλών νοικοκυριών να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους (αναστολή εργαζομένων, αναστολή επιχειρήσεων κ.α.)
  • Τη μείωση εσόδων από την αναστολή λειτουργίας της ελεγχόμενης στάθμευσης από την Δημοτική Αστυνομία (όσο η αγορά ήταν κλειστή η στάθμευση ήταν ελεύθερη).
  • Και τέλος τη μείωση εσόδων από το οριστικό κλείσιμο των Λαϊκών αγορών είτε από την περιορισμένη λειτουργία τους (40% δυναμικότητα).

Από το βήμα του συνεδρίου,ο κ. Νικολάου εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Εντεταλμένο Σύμβουλο για θέματα υγείας Αναστάσιο Σιδηρά, καθώς και στο προσωπικό των υπηρεσιών του Δήμου Κοζάνης, που αγκάλιασαν κάθε πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής και υπερέβαλαν εαυτόν προκειμένου η κοινή προσπάθεια να ευοδωθεί.

Σημειώνεται, ότι επίκεντρο του ενδιαφέροντος των εργασιών του συνεδρίου αποτέλεσε η εξοικείωση με τις χρηματοπιστωτικές δυνατότητες που διανοίγονται, καθώς καιτο νέο πλαίσιο δημοσιονομικού ελέγχου που διενεργείται πλέον από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Πλήρωση μίας θέσης Ειδικού Συμβούλου του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κοζάνης
Επόμενο άρθρο Παγκόσμια διάκριση για τη φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής ASPiRE του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας